Odgovori

Moj zaručnik ima nijjet uzeti kredit da bi kuću napravio

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum. Moj zaručnik ima nijjet da gradi kuću, jer nema drugo mjesto stanovanja da bi mogao živjeti sa porodicom ako Bog da, ali za pravljenje kuće mu je potrebno da digne kredit koji je sa kamatom jer nema drugog izbora ni za kredit ni za mjesto stanovanja, da li je to halal, dozvoljeno? Hvala vam, Allah vam dao svako dobro.

Odgovor:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Strogo je zabranjeno uzimanje i plaćanje kamate te potpisivanje tih ugovora i njihovo svjedočenje. Allah prijeti prokletstvom i objavljuje rat onima koji se ne okane kamate. Početi brak tako što će ući u rat sa Uzvišenim Gospodarom nije nimalo pametno niti ispravno.

Umjesto toga neka se potrudi da pozajmi novac od jednog ili više muslimana koji mu neće tražiti kamatu kao što smo mnogi učinili.

Lakše je vraćati dug nego plaćati kiriju ali s druge strane lakše je u Allahovom zadovoljstvu živjeti pod kirijom dok Allah ne da izlaz nego ući u rat koji podrazumjeva nesreću na oba svijeta.

Došlo je u vjerodostojnom hadisu da ko ostavi nešto radi Allaha On će mu zamijeniti boljim pa je na nama da se strpimo i halal rješenja tražimo, na Allaha oslonimo, Njemu vjerujemo i dovimo pa ćemo postići ono što želimo i to na način koji je puno bolji nego što mislimo.
Allah najbolje zna.

Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta