Pokajnici

Moj život prije i poslije šehadeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 

Mogu vam reći trenutak kada sam prešao na islam i postao musliman. Mogu vam reći da je bilo lahko. Bile su potrebne samo dvije kratke rečenice: Bog je jedan. Poslanik Muhammed je Njegov rob i poslanik. I svakako, razumio sam te rečenice, ali reći da je za islam jednostavno izgovoriti nekoliko rečenica bilo bi kao da kažete da poznajete nekoga samo zato što znate njegovo ime i prezime. Postati musliman i živjeti islam duhovno je putovanje koje nadilazi riječi. To je kušanje slatkoće koja dopire do naše duše.

Ne mogu reći točan trenutak kada je počela moja duhovna spoznaja islama. Nisam uvijek svjesno shvaćao da sam više od mesa, krvi, gladi i žeđi. Razumijevanje koncepta da sam ja više od pukog fizičkog postojanja bilo je putovanje samo po sebi. I pretpostavljam da bi se moglo reći da je razumijevanje prirode mog bića mjesto gdje je počelo moje duhovno putovanje u islam.

Sjećam se trenutka u svojoj mladosti kada sam se našao u očajničkoj potrebi za nečim. Osjetio sam nešto poput gladi, samo jače. Osjećao sam slabost poput gripe samo s neobjašnjivim simptomima. Nisam to mogao podnijeti. Ali znao sam da to moram nekako popraviti. Uzeo sam ključeve, uskočio u auto i vozio kao na autopilotu. Nisam razmišljao kamo idem ni zašto idem tamo. I kad sam shvatio gdje sam, bio sam na parkiralištu hodajući prema velikoj trgovini.

Kako sam se približavao ovoj trgovini koja je prodavala većinu stvari, počeo sam razmišljati o tome što trebam kupiti da popravim ovaj nematerijalni, prazni i bolesni osjećaj. Shvatio sam da u cijelom dućanu nema ničega što bi mi moglo zaista pomoći. Obuzeo me osjećaj tuge jer sam znao, u vrlo nejasnom smislu, da se ono što tražim ne može kupiti nigdje na ovoj zemlji ni za kakvu svotu novca.

Tada toga nisam bio svjestan, ali osjećao sam svoju dušu. Osjećao sam onaj dio sebe koji je negdje drugdje. Osjećao sam onaj dio sebe koji se ničim u ovom materijalnom svijetu ne može ispuniti.
_________________

Trebalo mi je još nekoliko godina da naučim, shvatim i prihvatim islam u svom životu. Gledajući sada unatrag, shvaćam koliko sam bio zbunjen životom, svojom svrhom ovdje i za čim je čeznuo taj bolni, gladni i bolesni osjećaj u meni. Sada shvaćam koliko sam bio zbunjen jer su mi trebale godine da shvatim najjednostavniji i najprirodniji koncept: dolazimo od drugdje. Dolazimo od jednog i jedinog Boga i Stvoritelja.

A naša svrha je slijediti put Božjih poslanika – povratak Bogu i traženje Njega i Njegovog zadovoljstva.

Reći ću da je svjedočanstvo vjere koje me službeno učinilo muslimanom bio trenutak s kojim mogu razdvojiti prije i poslije. Prije mi se život činio mračnim, besciljnim, zbunjujućim, kao da sam oduvijek živio u oluji, a nisam toga ni bio svjestan. Nakon mi se život činio jednostavnim, usmjerenim, svrhovitim, a nisam ni shvaćao da to može biti tako.

Tada to nisam shvaćao, ali dizanje tamnih oblaka i zbunjenost koja je „visila“ nad mojim životom prije islama jednostavno su bile smjernice za moju dušu i sve što sam prošao moralo se dogoditi sa razlogom.

Što je Islam? Islam – ili voljno prepuštanje Božjoj volji – put je duše natrag Bogu. Ali biti na putu znači da morate raditi da biste putovali dalje. A nazivati ​​se muslimanom, znači biti onaj koji se dragovoljno predaje Božjoj volji, odnosno biti musliman znači biti pokoran Bogu (i nikomu i ničemu drugom, a danas mnogi robuju novcu, kamati, bludu, poslu, a možda toga nisu ni svjesni).

Bio sam dobro zakoračio u svoj život muslimana kada sam shvatio da rast u duhovnosti ili jačanje moje duše ne dolazi samo jednostavnom izjavom vjere. To je kontinuirana duhovna vježba. Baš kao što se mišići ne pojavljuju samo zato što imamo članstvo u teretani, za njih se mora raditi.

Moje duhovno obraćenje na islam trajalo je mnogo godina i iskreno se još uvijek osjećam kao da ću uvijek učiti kako se bolje brinuti za svoju dušu, svoje istinsko postojanje.

Ja ću, dok god sam živ, ako Bog da, biti na ovom putu, ovom dinu, jer moja je duša odnekud i vratit će se nekud – Uzvišenom Allahu. Allah me uputio na Pravi put, a na meni je da se potrudim da ostanem na njemu i da dođem do pravog cilja – Dženneta.

Iz arhive Reading Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta