Odgovori

Moja tetka gazi po ajetima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Neka žena rekla je mojoj tetki da je dozvoljeno napisati kur’anske ajete na list papira i staviti ga ispod tepiha te po njemu gaziti, navodno radi liječenja. Upozorila sam tetku da je to zabranjeno, jer, kad čovjek gazi po jednom dijelu Kur’ana, kao da gazi po cijelom Kur’anu. Međutim, tetka mi se nasmijala i izjavila da se radi o ajetima po kojima se treba gaziti. Molim Vas za objašnjenje!

ODGOVOR: Svakodneveno se susrećemo s potvrdom konstatacije da niko ne može uputiti onog čovjeka kojeg Svevišnji Allah odvede u zabludu i prepusti ga šejtanima. Allah Vas nagradio za ovo važno pitanje što se ga postavili! Allah, džellešanuhu, objavio je Kur’an, uzvišenu i savršenu knjigu, da bude uputstvo svim svjetovima i razlog sreće na oba svijeta. U njemu je objašnjeno sve što je dozvoljeno i sve što je zabranjeno, u njemu se nalaze pouke i savjeti, kazivanja o prijašnjim poslanicima i njihovim narodima, on sadrži opis dženneta i džehennema, on govori o strahotama Sudnjeg dana…

No, čini se da nekim ljudima sve to nije dovoljno, pa tvrde – lažući na Allaha i pripremajući sebi mjesto u Vatri – da postoje i oni ajeti koji se trebaju ispisati na listove i po njima gaziti. Teški grešni i nevjernik je onaj ko vjeruje da je dozvoljeno napisati određene kur’anske ajete i staviti ih pod tepih da bi se po njima gazilo. U nevjerstvo takvog čovjeka nema sumnje. Svi muslimani jednoglasni su da je nevjernik onaj ko se posprdno izjasni o Kur’anu ili ga na bilo koji način obezvrijedi, pa makar taj isti čovjek postio i klanjao pet obaveznih namaza.

Nimalo ne sumnjam da je spomenuta žena sihirbaz! Samo se sihirbazi na ovaj način odnose prema Allahovoj objavi Kur’anu, i niko drugi. A sihirbazi dobro znaju, kako to o njima kaže časni Kur’an, da su prodali ovaj svijet za ahiret i da na budućem svijetu neće imati udjela u nagradi, nego da ih čeka bolna kazna.

Čestita sestro, savjetujte svoju tetku, ta ona je krenula prema ambisu i samo je Gospodar svjetova može spasiti. Ako joj objasnite, s dokazima, mudro i polahko, da je nevjerstvo ono što čini i u šta vjeruje, pa ne posluša Vaš savjet, dobro se čuvajte njezinog zla i nemojte je smatrati muslimankom.

Čovjek pomisli: “Slavljen budi, Allahu! Postoji li granica do koje iskvareni ljudi idu? Zar nam nisu dovoljni svi ovi poroci, pa moramo još i na uzvišenu Knjigu udariti? Zar vremenske nepogode, ljeto bez sunca, poplave i klizišta nisu opomena pred kaznu?” Molim svakog ko pročita ove retke da iskreno zamoli Svemogućeg Allaha da nas sačuva od zla koje donose sihirbazi i njihovi pomagači! A Allah je blizu, čuje dove i odaziva se.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta