Odgovori

U Džennetu ćeš imati apsolutno sve ono što poželiš

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum. Imam pitanje vezano za ajet sure Az-Zuhruf, 71: ”Oni će biti služeni iz posuda i čaša od zlata, u njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti.”. Da li to znači da ono što želimo sada na dunjaluku je dostupno u Džennetu, ili, da ono što budemo želili na ahiretu je dostupno u Džennetu, ili se ove želje odnose na oba ova mjesta?

ODGOVOR: Neka je hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Svjedočim da niko nije dostojan obožavanja osim Allaha i da je Muhammed sallallahu alejhi ve sellem Njegov rob i Poslanik. Allahova milost na stanovnike Dženneta nije ograničena na ono što žele; umjesto toga, Veličanstveni Allah, daje im više od toga. Allah kaže : “U njemu će imati što god zažele – a od Nas i više.” [Kur’an 50:35]. Allah nas također obavještava, da će stanovnici Dženneta imati šta god zatraže. “… u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imaćete” [Kur’an 41:31] što znači sve što budu željeli I zahtijevali od blagodati koje nisu nikad vidjeli na Ovome svijetu.

U Tefsiru Ibn Ašur, Et-Tahrir vet-tenvir stoji : ” To znači da će dobiti sve ono što zažele od stvari koje su poznate njihovim trenutnim osjetilima, kao i sve ono što zamisle u svojim umovima.” U tefiru od Šejha Sa’dija kaže se da riječi : „ u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i šta god zatražite-imaćete” ; znači ono što tražite i što želite od onih vrsta želja i užitka, koje nijedno oko nikada nije vidijelo, niti je uho čulo, a koje nikada nisu naumpale srcu ili umu. ”

Stoga biste trebali znati da Allahove riječi “ u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele” …uključuje ono što želite od blagodati koje ste vidjeli u ovom dunjalučkom životu, a također uključuje i blagodati Dženneta koje nikada niste vidjeli u ovom dunjalučkom životu i za koje nikad niste ni pomislili ili čuli da postoje. U Tefsiru Ibn Ašur, Et-Tahrir vet-tenvir stoji da Allahove riječi “…u njemu ćete imati sve što duše vaše zažele “ uključuju SVE želje kojima se osoba nada da će dobiti,a Allah će stvoriti kod stanovnika Dženneta i nove želje koje su prikladne za svijet vječnosti i uzvišenosti “

Šejh As-Sa’di je rekao da riječi “…u njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju..” su sveobuhvatne i uključuju svaku blagoslov, sreću, radost oka, užitak srca i sve što duše žele od hrane, pića, odjeće, seksualnih užitaka, prekrasnih krajolika, bujnog zelenila i ukrašenih zgrada; sve to postoji u Džennetu i pripremljeno je za njegove stanovnike na najbolji i najprikladniji način, kako Allah kaže :”.. u njemu će imati voća, i ono što budu željeli.” [ Kur’an 36:57]

Postoje i neki hadisi , koji objašnjavaju da će stanovnici Dženneta zaželjeti neku blagodat koju su vidjeli u ovom dunjalučkom životu, a Allah će im to dati u najboljem i najpotpunijem obliku, daleko boljem od onoga što je bilo u ovom životu. Ebu Hurejre pripovijeda da je Vjerovjesnik, alejhisselam, jedne prilike, dok je kod njega bio neki beduin, govorio: ‘Neki je čovjek zatražio dopuštenje od svoga Gospodara, Svemogućeg i Uzvišenog, da se u Džennetu bavi zemljoradnjom. Gospodar ga upita: ‘Zar ne uživaš u tome što imaš u Džennetu?’ ‘Svakako’, reče čovjek, ‘ali ja volim da se bavim zemljoradnjom.’ Zatim će požuriti da sije i uzgaja, a kada dođe žetva, plodovi će biti kao brda. Tada će mu Allah, Svemogući i Uzvišeni, reći: ‘Polahko, čovječe, tebe ništa zasititi ne može.’ Beduin, koji je slušao kazivanje, reče: ‘Allahov Poslaniče, ovaj će biti Kurejšija, ili jedan od ensarija. Oni se bave zemljoradnjom, mi ne. ‘ Tada se Allahov Poslanik, alejhisselam, nasmijao.'” Ovaj hadis bilježi Buharija u poglavlju “Tevhid“, pod naslovom: Razgovor Uzvišenog Gospodara sa stanovnicima Dženneta, a navodi ga i na drugim mjestima u svome Sahihu.  Ovaj je čovjek želio djelo koje je činio u dunjalučkom životu, a Allah mu je dao u najboljem i najpotpunijem obliku.

I za kraj, citati iz Tefsira Ibn Ašur, Et-Tahrir vet-tenvir: “Allah je obećao vjernicima da će u Džennetu imati blagodati koje poznaju u ovom dunjalučkom životu. A vjernici znaju da se sav luksuz Dženneta ne može opisati riječima; sve to je uključeno u opći opis u Allahovom obećanju”…u njemu će imati sve što duše zažele i čime se oči naslađuju} [Kur’an 43:71] Ipak, duše smiruje ono što im je poznato pa će im se to i dati. Dakle, blagodati stanovnika Dženneta bit će u najvišem i najboljem obliku od onoga što su upoznali u ovom svjetovnom životu. A onda će, osim toga, dobiti i više .  Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Rekao je Uzvišeni Allah: Pripremio sam svojim dobrim robovima što nijedno oko nije vidjelo, nijedno uho nije čulo i nikome nije na um palo. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je nakon toga dodao: Proučite ako hoćete: I niko ne zna kakve ih skrivene radosti čekaju kao nagrada za ono što su radili.” Sura es-Sedždeh, 17. Allah najbolje zna.

Izvor: http://www.islamweb.net
Prevod: Lejla Ummu Ahmed

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta