Kur'an
five persons riding camels walking on sand beside Pyramid of Egypt

Musa – Rječitost na drugoj razini

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poslanik Musa, alejhi selam, je često opisan kao jak, žestok i silan u borbi protiv surovosti koja ga je okruživala. On je bio predodređen da se suprotstavi faraonu pa ga je Uzvišeni Allah pripremio kako bi se mogao na najbolji način suočiti sa užasima i nedaćama koje će ga zadesiti poput proganjanja, ubistva svog neprijatelja, povratka faraonu, izvođenja Benu Israila iz ropstva i ugnjetavanja…

Ali jedno od zanimljivih svojstava Musa’a, alejhi selam, jeste da on nije bio elokventan, rječit, niti je posjedovao tečnost i lahkoću govora za razliku od Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji je bio ‘džawami’ al-kalim’, visoko elokventan, rječit, jezgrovita govora.

Musa je bio svjestan ovog nedostatka i bojao se da će faraon to iskoristiti protiv njega. Uzevši u obzir da je on Poslanik, koji treba dostaviti poslanicu, za očekivati je da će biti teže dostaviti je ukoliko ne znaš tako dobro govoriti kao tvoj protivnik. To borbu čini samo težom. Pogledajmo u Musa’ovo priznanje ovoga:

On kaže u dovi Allahu dželle šanuhu: A moj brat Harun je rječitiji od mene, pa pošalji sa mnom i njega kao pomoćnika da potvrđuje riječi moje, jer se bojim da me ne nazovu lašcem.” (Kasas, 34)

Strahovao je da će njegova Poruka biti poreknuta zbog njegove govorne mane i uistinu je poreknuta od faraona i njegove svite. Zapravo, faraon je to iskoristio kako bi uvrijedio Musa’a i rekao: I zar nisam ja bolji od ovog bijednika koji jedva umije govoriti? (Zuhruf, 52)

Zbog čega nas zanima ovo svojstvo Musa’a alejhi sellam ???

Zato što, subhanAllah, je možda baš ovo razlog što ga je Uzvišeni Allah odabrao da izravno s njim razgovara. Faraon je bio arogantan, ohol, i vidio je sebe višim od toga da razgovara sa Musaom jer se nije mogao lijepo izražavati pa je stoga Allah počastvovao Musa’a, govoreći izravno s njim na Sinaju, kako bi pokazao da je uprkos govornoj mani, dostojan razgovora sa Svojim Gospodarom.

i poslanicima o kojima smo ti prije kazivali i poslanicima o kojima ti nismo kazivali – a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao – (An-Nisa’a, 164)

Otuda je Musa ostao zauvijek upamćen kao „Kelimullah“ – onaj koji je razgovarao sa Allahom.

Pouka

Nekad te ljudi mogu potcjenjivati i omalovažavati, misleći da nisi dostojan nečega ali u nekom budućem spletu okolnosti, Uzvišeni Allah će te uzdignuti i izaći ćeš kao bolji od njih. Približiće te Sebi, podariti Svoju milost i pokazat će jasno ljudima ono što zaista zaslužuješ. Budimo skromni i ponizni, ne gledajmo sa visine na druge i ne omalovažavajmo ih, iz razloga što nam nije poznata svačija stvarnost i stanje a možda su oni na koje mi gledamo sa visine, milion puta bolji i vrijedniji kod Allaha dželle šanuhu…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta