Zanimljivosti i nauka

Muški i ženski mozak potpuno različito funkcioniraju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Istina o ljudskom mozgu je još uvijek u velikoj mjeri zagonetna. U prošlom stoljeću je otkriveno da je ženski mozak oko 10 posto manji od muškog, pa su neki čak zaključili da su žene zato manje inteligentne. To, naravno, nije istina, jer veličina mozga nema veze s inteligencijom. Muškarci i žene imaju podjednak koeficijent inteligencije, a najviši ikad zabilježeni IQ pripada jednoj ženi.

Činjenicu da se žene i muškarci razlikuju po sposobnostima je u tome što se muški i ženski mozak razlikuju na više načina. U muškom se mozgu informacije brže kreću unutar svake strane mozga, što im daje bolju prostornu orijentaciju. Oni se bolje snalaze u prostoru i brže reagiraju na objekte i okolinu oko sebe. U ženskom mozgu područje moždane kore, tj. centra za govor, prosuđivanje i memoriju ima više nervnih ćelija nego kod muškog mozga.

Zato one mogu bolje upijati informacije i biti skoncentrirane na više stvari odjednom, dok je muškarcima to problematično. U jednom istraživanju naučnici su proučavali mjerenjem protoka krvi i električnih impulsa u mozgu kako muški i ženski mozak reagira na različite verbalne i prostorne zadatke. U svim se slučajevima muški mozak aktivirao na nekoliko određenih područja, dok je ženski mozak pokazivao aktivnost na mnogim područjima, kako za verbalne, tako i za prostorne zadatke.

Muški se mozak potpuno fokusirao, dok se aktivnost ženskog mozga raspršila po raznim dijelovima mozga. Isto tako, muškarci koriste samo jednu (lijevu) polovicu mozga za verbalne aktivnosti, dok žene za to uglavnom koriste obje strane mozga i brže razmjenjuju informacije između lijeve i desne polutke. Zato su žene obično vještije u govoru i lakše se izražavaju. To je i razlog zašto muškarci nakon moždanog udara često ostaju nijemi, dok se žene nakon takvih zdravstvenih tegoba ipak mogu oporaviti i govoriti.

Islamski omladinski caspois SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta