Zanimljivosti i nauka

Ljudska jetra

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U ljudskom tijelu postoje dva krvna suda koji dovode krv do jetre: arterije jetre i vratna vena. Ova dva krvna suda se kroz jetru odvajaju na tanke grane koje idu putevima sto lice na otskrinuta vrata. Uz pomoc ovih sudova, kroz jetru u minuti prodje po 1,5 litara krvi.

To znaci da u toku jednog sata prodje 90 litara krvi, a u toku jednog dana 2160 litara krvi. Osim toga , u toku 70-ogodisnjeg prosjecnog ljudskog zivota, u jetru, putem ishrane, udje 1,5 tona proteina i 12,5 tona ugljenog hidrata. Ovaj se sistem, koji neprastano radi, moze zamisliti u vidu jednog velikog postrojenja ili ogromne rafinerije, opremljene sistemima komande pod kontrolom kompjutera.

Zamislimo da ova rafinerija radi neprastano 24 sata. Da, povrh toga, mora, bez pauze, nastaviti raditi i naredni dan. Sasvim je prirodno da pomislimo kako ce postrojenja ove rafinerije imati potrebu za povremeno repariranje.

Da je predhodno spomenut sistem doista jedna rafinerija ili moderni razvijeni aparat, onda bi se jednom sedmicno aparat morao zaustaviti na nekoliko sati, da bi se pregledao da li ima ostecenih dijelova. Medjutim, to nije slucaj i za nasu jetru. Uzviseni je Allah dz.s. nasu jetru stvorio na nacin da ovaj tezak proces moze obavljati bez prestanka.

Iz casopisa “Ogledalo”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta