Zanimljivosti i nauka

Allahova veličina

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Oni ne velicaju Allaha onako kako Ga treba velicati; a citava Zemlja ce na Sudnjem danu u vlasti Njegovoj biti, a nebesa ce u moci Njegovoj smotana ostati. Hvaljen neka je On i vrlo visoko iznad onih koje Njemu smatraju ravnim !” ( Kur’an: sura-Skupovi, 67)

Iz ovog ajeta shvatamo da je Bozija velicina daleko iznad ljudskog shvatanja. Ajet navodi da je svih sedam univezuma “smotano u Allahovoj saci”. Znamo da je nas univezum najmanji od univerzuma. Sem toga naucni napredak nam je pokazao da se nasa galaksija, mljecni put proteze na 100.000 svjetlosnih godina i da nas univerzum sadrzi miljardu takvih galaksija i miljarde triliona zvijezda, plus bezbrojna druga nebeska tijela. Procjenjeno je je da se nas univerzum proteze na nekih 20 milijardi svjetlosnih godina.

Izbrojite zvijezde ! Ako bi smo uzeli jedan kvintilion zvijezda ( 1 sa osamnaest nula ) i naprosto ih brojali po jednu u sekundi , dan i noc, trebalo bi nam 32 milijarde godina ( vise od starosti univerzuma). To je koliko bi nam trebalo da ih prebrojimo, a Allah ih je stvorio. Takva je Allahova velicina.

Prostornu velicinu univerzuma mozemo procjenjivati, ako zamislimo da se upustimo u jednu svemirsku odiseju. Kada bismo napustili planetu Zemlju u pravcu Sunca brzinom svjetlosti , Suncu bismo stigli za 8 minuta . Ali trebalo bi nam vise od 50.000 godina da pri brzini svjetlosti da izadjemo iz nase galaksije . Sa vanjskog ruba mlijecne staze nasa planeta je nevidljiva. Cak ni najmocniji teleskop ne bi mogao otkriti sicusnu Zemlju.

Trebalo bi nam vise od od dva miliona godina da brzinom svjetlosti stignemo na prag prve galaksije. Najmanje 10 milijardi godina , krecuci se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam da dosegnemo vanjsku granicu naseg univezuma. Sa vanjskog ruba naseg univerzuma cak je i mljecna staza kao cestica prasine u velikoj sobi. Ova neshvatljiva velicina je u Allahovoj ruci. Sa vanjske ivice univezuma, gdje je planeta zemlja? Koliko je ona znacajna ?

Na takvoj jednoj cestici zvanoj Zemlja zivjela su stvorenja poput Merjem, Isa i Muhammed a.s. . Pa i pored toga , opet ljudi uzimaju neka od tih nemocnih stvorenja bogovima. Allahova velicina nije samo predstavljena samo cinjenicom da On univerzum drzi u svojoj saci , nego takodjer i u cinjenici da On u potpunosti upravlja svakim atomom, svakom komponentom svugdje i svagda.

(Preuzeto iz knjige ” Kur’an ispred nauke i civilizacije” – pisac Mustafa Mlivo)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta