Odgovori

Najbolji dani dunjaluka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Kakva je vrijednost prvih deset dana zul-hidždžeta, ako može da to spomenete sa dokazom iz sunneta Allahovog Poslanika?

Odgovor: Prvih deset dana zul-hidždžeta su među najvrjednijim i najveličanstvenijim danima kod Uzvišenog Allaha. Imam Bezzar je zabilježio predaju, sa dobrim lancem prenosilaca, kao i imam Ebu J’ala, sa vjerodostojnim lancem prenosilaca, a to je sve spomenuo ima Munziri u poznatom djelu Et-Tergib, od Džabira, r.a., da je Allahov poslanik kazao: „Najbolji dani dunjaluka su deset dana zul-hidždžeta. Kazano je: zar tim danima nije ravna borba na Allahovom puta? Kazao je Allahov Poslani: njima nije ravna čak ni borba na Allahovom putu, osim čovjek koji da svoj život na Allahovom putu.“ (Šejh Albani je smatrao vjerodostojnim ovaj hadis)

Musliman bi trebao da se maksimalno potrudi u ovim blagoslovljenim danima u činjenju dobrih djela, zato što su dobra djela dodatno draga Uzvišenom Allahu u ovim danima, kao što je spomenuto u hadisu imam Buharije, da je Allahov Poslanik kazao: „Kazali su: Allahov Poslaniče, pa čak ni borba na Allahovom putu-džihad? Kazao je: Čak ni borba na Allahovom putu, osim u slučaju kada čovjek iziđe u borbu zalažući svoj život i svoj imetak i ništa od toga ne vrati.

(Izvor fetve: islamweb.net)
priredio: prof. Elvedin Pezic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta