Odgovori

Smijem li raspolagati ženinim novcem?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Moja supruga je zaposlena ili ponekad radi. Da li ja mogu da raspolažem njenim novcem, jer sam ja glava kuće, ili moram svaki put da je pitam za dozvolu kada treba da se upotrijebi njen novac?

Odgovor: Rekao je Uzvišeni Allah: “Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje” (En-Nisa, 34). U ovom ajetu je naglašeno da muškarci vode brigu o ženam zbog dvije stvari: zbog prednosti koju im je Allah dao nad ženama i zbog toga što troše svoje imetke na sebe i na svoje žene. Zbog toga, muškarac koji je istinski “glava kuće” mora uz prednost koju mu je Allah dao imati i imetak koji će trošiti na sebe i svoju porodicu.

Imetak kojeg žena stekne, poklonom, naslijeđem, radom i sl. je njeno vlasništvo i niko joj ga nema pravo uzeti bez njene dozvole. Ženi nije dozvoljeno stupiti u radni odnos bez odobrenja muža, jer to zahtijeva čest izlazak iz kuće i time uskraćuje mužu njegovo pravo. Stoga, muž može usloviti svoju dozvolu određenom naknadom, pa ako žena na to pristane dužna je to ispoštovati. (Fetava-l-mere’, Ibnu Džibrin)

Odgovorio: Mr. Hakija Kanurić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta