Zanimljivosti i nauka

Namaz odvraća od loših djela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Naucnici iz drzave Katar su istrazivali kako namaz (molitva) utjece na razvoj mozga, tj. kako na ljude djeluje obavljanja namaza. Oni su otkrili da je frontalni korteks, dio mozga kojim padamo na sedzdu, najmanje opskrbljen krvlju jer je krvi jako tesko da napumpa toliki pritisak da nahrani i ovaj dio mozga. A u ovo dijelu mozga su svi centri za haram (haram – ono sto je zabranjeno). Jedini nacin da da se taj dio mozga razvije u potpunosti je de covjek obavlja namaz.

Mi, kada u gravitacijskom smislu ovaj dio mozga stavimo u najnizi polozaj i sva pumpana krv nahrupi u taj dio mozga, znamo da smo samo na noznim prstima, koljenima, rukama i celom naslonjeni na sedzdi. Tako kada smo na sedzdi, onda sva krv nahrupi u mozak, u taj dio mozga gdje se nalazi centar za ljudski moral. Kada prvi put padnemo na sedzdu tada krv navali otvarajuci membrane, ali je tolika navala krvi da te celije za moral na mogu zapravo da osvoje tu krv.

Kada se vratimo sa sedzde, krv se ponovo vrati, a kada idemo drugi put na sedzdu tada sa otvorenim membranama krv koja udje u mozak, ulazi direktno u celije i hrani ih. Jedino tako covjek moze biti moralan u potpunosti, potpuno razviti moral i postati bolja osoba. Poslanik Muhammed s.a.w.s. je rekao: “Zaista namaz odvraca od losih djela”.

Prof. pedagogije Melisa Zukic Merjem

Islamski omladinski casopis SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta