Zanimljivosti i nauka

Naučnici sa Novog Zelanda objasnili hadis o datuli i novorođenčetu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zanimljivu studiju o djelovanju šećera na ljudski organizam, u ovom slučaju organizam novorođenčeta uradili su naučnici sa Novog Zelanda, nesvjesno, još jednom su potvrdili i naučno dokazali riječi Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem…

BBC je 25. septembra 2013. godine objavio naučnu studiju u kojoj se govori da nizak nivo šećera u krvi utječe na jednu od deset prerano rođenih beba. Preventivna nebriga može prouzrokovati trajnu štetu. Istraživači sa Novog Zelanda testirali su „gel terapiju“ na 242 bebe koje su bile pod stalnim liječničkim nadzorom i na osnovu dobijenih rezultata, ovo istraživanje će uskoro postati medicinski tretman. Studija je objavljena u The Lancetu, vodećem svjetskom medicinskom magazinu za onkologiju, neurologiju i infektivne bolesti.

Ekonomičan i djelotvoran tretman

Tretman glukoznog gela koštat će otprilike 1 britansku funtu i bit će mnogo jednostavniji za upotrebu za razliku od dosadašnjih načina davanja medikamenata metodom kapanja (curenja), kaže profesorica Jane Harding (Džejn Harding) sa univerziteta u Aucklandu (Oukland). Ovo je veoma ekonomičan tretman koji može reducirati usluge intenzivne njege, koja radi punim kapacitetom, jer mnogo beba biva smješteno na intenzivnu njegu, gdje se intravenoznim putem ubrizgava glukoza u krv usljed nedostatka šećera – stanje koje doktori nazivaju hipoglikemija. Studija je pokazala da je ovakav način prevencije sniženog šećera mnogo djelotvorniji za razliku od dosadašnjeg.

Neil Marlow (Neil Marlou) sa instituta za žensko zdravlje (Institute for Women’s Health at University College London) rekla je da ovaj tretman tek treba da zaživi, jer „imamo dokaze visoke kvalitete o djelotvornosti tretmana“. Andy Cole (Endi Kol), izvršni direktor dobrotvorne udruge za novorođenčad Bliss, rekao je da je ovo veoma zanimljivo i korisno istraživanje, ekonomično i u mnogome će olakšati rad intenzvine njege koja radi punim kapacitetom.

„Uspješni rezultati tokom istraživanja pokazali su da se radi o tretmanu kojeg je neophodno što prije implementirati“, rekao je direktor Andy Cole. Tim naučnika je zapravo sa naučne strane objasnio postupak Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, po ko zna koji put pokazujući mudrost njegove misije, koja i u našem vremenu ima svoje nadnaravnosti.

Naime, u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim, stoji: „Ebu Usama prenosi da je Esma bila trudna kada je napustila Meku, pa je kazala: “Kada sam otišla iz Mekke, vrijeme poroda mi se bližilo, po dolasku u Medinu boravila sam na Kubau, gdje sam se porodila, zatim sam otišla Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i stavila dijete pod njegovo skrbništvo, zatim je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tražio da mu donesu hurmu, zatim je navlažio u ustima, i prvo šta je ušlo u usta mog sina bila je pljuvačka Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Nakon toga natrljao mu je nepce hurmom i proučio mu dovu. Abdullah ibn Zubejr bio je prvo muhadžirsko dijete rođeno u Medini poslije Hidžre, kome su se svi veselili jer im je govoreno da su ih jevreji opsihrili tako da ne mogu imati djece.” (Buhari, 9/589; Muslim, 3/1691)

Kao i mnoge druge hadise, koji su nekima izgledali u najmanju ruku čudno, nauka je po ko zna koji put objasnila i potvrdila. Ova studija pokazala je da se i nemuslimani bave sunnetom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u nekim stvarima više nego li i sami muslimani, katkad svjesno, a katkad nesvjesno.

Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.“(El-Ahzab, 21)

Pripremio: Resul Mehmedović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta