Tekstovi

Ne boj se…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Želim da ti ispričam jednu priču. Tebi koji/koja se bojiš da ćeš biti odbačen/odbačena ukoliko napraviš promjenu u svome životu. Tebi… koji/koja se bojiš da započneš borbu za svoje pravo ili svoju dobrobit na ovom i budućem svijetu. Tebi… koji/koja se bojiš da se uputiš svome Gospodaru…

Da li si ste čuli za priču o jednom čovjeku. Čovjeku kojeg su svi voljeli, poštovali i cijenili. Čovjeku koji je nadaleko bio poznat po svom poštenju i svojoj povjerljivosti. Čovjek koji nikada nije lagao. Čovjek kojeg su zvali El-Emin (Povjerljivi). Tako je bilo… sve dok nije počeo da poziva istini. Tako je bilo… sve dok nije počeo da ukazuje na pravi put i da odvraća od zla i onog što je pogrešno. Tako je bilo sve dok od Gospodara nije dobio naredbu da javno poziva na dobro i na uputu. Odjednom, preko noći, taj čovjek je postao omražen kod mnogih. Postao je za njih lažov, čarobnjak, luđak. Postao je nagori čovjek kojeg je trebalo ubiti, ili zatvoriti, ili protjerati.

Ali, taj čovjek nije klonuo duhom. Nije odustao. Nije se pokolebao. Ni ucjene, ni nagrade, ni kazne, ništa ga nije moglo odvratiti od puta Istine i pravde. Ništa. Borba je bila duga i teška. Ali, pobjeda Istine je došla. To je obećanje Gospodara.

Pitate se možda ko je taj čovjek. Taj čovjek je posjednji Poslanik i Vjerovijesnik Muhammed, neka je Allahov mir i spas na njega. Taj čovjek je uzor tebi, meni, svima nama.
____________

Možda se bojiš da ćeš biti odbačen od porodice, rodbine ili sredine ukoliko napraviš promjene i uputiš se ka putu Istine. Ne brini, možda hoćeš. Ali ne zaboravi da svi oni koji te odbace nisu tvoji istinski prijatelji. I nikada to nisu ni bili. Zar se bojiš žrtvovati licjemjerje zarad iskrenosti? Da, oni koji budu s tobom kroz tvoje borbe, oni su istinski vrijedni. Ostat će iskreni, ne boj se. I ispred svih njih tvoj Gospodar kao jedini pravi prijatelj. On te sigurno neće napustiti.

Ne boj se puta koji izgleda težak. Ne boj se jer ćeš imati najboljeg Vodiča. Kreni i znaj da onog trenutka kada poželiš istinu – On će te uzeti u Svoje okrilje. Ne odustaj. Ne boj se da ćeš izgubiti ljude oko sebe. Znaš, ljudi su ti takvi. Učinit ćeš im dobro stotinu puta. Stotinu i prvi put nećeš moći ili nećeš htjeti- jer ćeš shvatiti da time narušavaš svoja prava. Odjednom ćeš postati najgora osoba na cijelom svijetu za njih. Zato, ne trudi se da ljudima ugodiš.

Ne boj se za nafaku. Ona je već propisana tebi. Niti možeš od nje pobjeći, niti je možeš steći više od propisane. I ne zaboravi Onog koji je daje. Nezahvalno je ubirati blagodati a ne obraćati pažnju na Onoga koji ih daje. Ne boj se gubitka. Dunjaluk je svakako mjesto na kojem se nešto mora žrtvovati. Izbor je na tebi. Ovaj ili onaj svijet. Prolazno ili vječno dobro. Put istine ili put zablude. Tvoje pravo ili tuđi zulum. Ne zaboravi da je ovo put prolaza a ne put vječnosti.

Ne boj se. Borbe su za hrabere. Nisu za kukavice. A najteža borba je ona sa samim sobom. Pobijediti svoj nefs. Savladati ga. “Ukrotiti ga” zarad Njegovog zadovoljastva. Ne boj se. Svaka teškoća će proći voljom Njegovom. A divna je spoznaja znati da si Njegov rob ili robinja. Divna je spoznaja imati se na Koga osloniti. Divan je Njegov put.

Divno je znati da ideš stopama čovjeka čiju priču ispričah. Ali znaj da poslije svake teškoće dolazi olakšanje. Poslije laži Istina. “Sabur je lijep.” Teško ali vrijedno shvatanja.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta