Kur'an
man in white thobe sitting on white floor tiles

Ne napuštaj Allahovo zadovoljstvo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sva zahvala pripada samo Allahu, neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, njegovu čestitu porodicu, sve njegove drugove Ashabe i sve dobre vjernike do Dana konačnog suda!

Upitan je šejh Muhamed bin Salih El-Usejmin sljedeće pitanje:

 Šta znače riječi uzvišenog Allaha:

” I ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi, i samo se Mene bojte!” ? (El-Bekara; ajet br. 41)

وَلاَ تَشْتَرُواْ بِآيَاتِي ثَمَناً قَلِيلاً وَإِيَّايَ فَاتَّقُونِ

Odgovorio je sljedeće :

“Ovaj plemeniti ajet,ukazuje na ljude kojima je Allah dao znanje i razumjevanje Allahovih ajeta, a oni nakon tog dara, te ajete prodaju za nešto što malo vrijedi, želeći time naklonost ljudi, udovoljavajući njima nauštrb vjere, želeći time udio u dunjaluku, prolaznim ukrasima, ugled među ljudima, okrećući svoje lice od vjere i prepuštajući se dunjaluku upotpunosti.

Kao primjer možemo navesti jednog alima, koji zna da je određena stvar haram, ali on ne želi to pojasniti ljudima bojeći se da će ga ljudi napustiti, prestati pratiti, reći da je prestrog, da će mu platu smanjiti, ili da će izgubiti položaj koji uživa kod pojedinaca i kolektiva. Namjesto toga on kaže da je ta stvar dozvoljena.

A zašto je to uradio, pa da bi kupio ugled kod opšte mase, svijeta, da ostane na položaju koji obnaša itd.

Tako je ovaj ajet obuhvatio ljude koji ostavljaju dio vjere želeći time neku dunjalučku korist.

Allah najbolje zna!”

Kao što smo pročitali, šejh je pojasnio na koga se prvenstveno odnosi ukor u prethodnom ajetu, a to je alim koji prodaje propise vjere za prolazni dunjaluk. Međutim ovo se poslije alima odnosi na sve muslimane koji su spoznali propise određenih ibadeta, bez obzira kakav status u društvu imali, ako budu dolazili u situaciju da biraju između Allahovog zadovoljstva ili kratkotrajne dunjalučke koristi, pa odaberu dunjalučku korist, na njih se također odnosi ukor iz prethodnog ajeta, kao npr. da izostavi namaz zbog društva u kojem se nalazi, da ga ne bi smatrali fundamentalistom ili slično tome. S tim da je kod alima ukor izraženiji, jer je on na većem stepenu ubjeđenosti i spoznaje, s tim je i njegov grijeh veći. Za njim se dodatno povode mase.

Zato Allah vam se smilovao, uvijek birajte Allahovo zadovoljstvo, vodite se pravilom

“Nema pokornosti stvorenjima u nepokornosti stvoritelju!”

Molim Allaha da nam učvrsti korake ka njegovom zadovoljstvu i da nas pomogne na putu dobra, Amin!

Prof. Armin H. Jahić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta