Prilozi posjetitelja

Ne ostavljaj ga šejtanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neka je salavat i selam na našeg dragog Poslanika, koji nas je podučio kako postupiti i kako se ponašati u svakoj situaciji. Podučio nas je kulturi ponašanja za jelom, pa nam se preporučuje hadisom u kome Poslanik savjetuje Omeru b. Selemu: “Mladiću, spomeni Allahovo ime, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe!” (Muttefekun alejhi).

Jedan od hadisa kojima nam se savjetuje edeb tokom jela je i hadis koji bilježi Muslim: “”Ako nekome od vas ispadne zalogaj, neka ga uzme, s njega ukloni ono što je prijonulo i neka ga pojede, ne ostavljajući ga šejtanu.” (Muslim). Mnogi neprijatelji i pakosnici islama i muslimana navode da bi postupanje po ovom hadisu bilo veoma nekulturno,a zbog prisustva sve većeg broja bakterija i virusa danas,i veoma nehigijenski…pa baš takvima navodimo i naučni dokaz: naime dva američka studenta mikrobiologije napravila su eksperiment koji je pokazao da vam se ništa loše ne može dogoditi ako vam komadić hrane padne na pod i ondje ostane više od pet sekundi, prije nego ga podignete i malo obrišete ili operete i pojedete. Prema njihovim rezultatima potrebno je više od 30 sekundi da se bakterije nastane na vlažnu hranu (jaje, voće, sladoled…) i više od minute na suhoj hrani (sendvič, krekeri, bomboni…).

Šta reći nego neka je hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg Bozijeg Poslanika, koji ne govori po hiru svome…

Tekst poslala sestra Lejla N.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta