Problem i devijacije u društvu

Ne zavidi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže u hadisu punom savjeta i preporuka, a koji prenosi Ebu Hurejre, r.a. izmeđum ostalog i ovo: “Ne zavidite jedni drugima!” (Muslim).

Također je kazao: “Klonite se zavisti, jer ona uništava dobra djela kao što vatra uništava drva!” (Ebu Davud)

Uzvišeni Allah kaže: “…ili bi ljudima na onome što im je Allah iz obilja Svoga darovao zavidjeli.” (En-Nisa, 54.)

Nije dozvoljeno zavidjeti ljudima. Na taj način mi živimo u tuđem svijetu. Za nas je on itekako nestvaran i nemoguć. Poslanik, s.a.v.s., nas poziva da ne živimo tuđe živote! Svaki čovjek je itekako jedinstven pa je s toga jedinstven i njegov život. Primjer nam je i jedna ruka na kojoj imamo pet prstiju. Svaki je različit. Svaki ima svoju ulogu i svoju sudbinu. Svaki čovjek je jedinsstven skup tjelesnih, duhovnih i psihičkih svojstava. Zbog čega onda da zavidimo ljudima?

Zavist je složena emocija i moguće se boriti protiv nje. To je ono što od nas traži vjera. Na to nas izmežu ostalog upućuje i Kur’ansko kazivanje o Kabilu i Habilu: o opasnosti zavisti koja se rodila u srcu Kabilovom, te ga navela da počini zločin ubistva vlastitiog brata! Zavist nastaje jer ljudi sebe uspoređuju s drugim ljudima, sa njihovim imecima ili svojstvima te nerijetko smatraju da ovi to ne zaslužuju. Usporeživanje sa onima koji imaju više – uvijek donosi loša osjećanja. Zavidna osoba se satima i danima – a nekada i duže od toga, bavi drugim osobama.

Allahobv Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas savjetuje: “Gledajte u one koji imaju manje blagodati od vas, a ne gledajte u one koji ih imaju više!” (Muttefekun alejhi)

Ovakvo posmatranje u one koji imaju manje nam donosi osjećaj zahvalnosti na blagodatima koje imamo, a gledanje u one koji imaju više može lahko prouzrokovati zavist i negiranje Allahovih blagodati.

Srce koje zavidi je bolesno…Zbog toga se vjernik bori protiv svakog oblika zavisti. Zavist je toksična, donosi nemir i nelagodu, ogorčenje i mržnju. Ona uništava čovjekovu sreću i dobra djela…zavidne osobe truju svoje odnose sa drugima. Na taj način remete svoje psihičko, duhovno i fizičko zdravlje. Zavidnici siju svoju zavist na taj način što prate druge ljude, njihove živote i njihove blagodati.

Uzvišeni Allah kaže da se trebamo utjecati Allahu od zavidnika koji sije svoju zavist. Njega pogađa svaki uspjeh osobe kojoj zavidi… Uzvišeni Allah je stvorio sve ljude jedinstvenim. Obdareni jedinstvenim sposobnostima i karakteristikama u odnosu na sve ostale. I to je ono što se mora uvažavati.

Vjernik treba biti zadovoljan i zahvalan na svojoj individualnosti i različitosti od svih drugih. Tada nema prilike ni potrebu da zavidi. Svaka sekunda koja se potroši razmišljajući o drugima i njihovim životima je sekunda kojom smo se udaljili od vlastitog života. Na ovaj svijet smo došli sa svrhom…ne zavidi!

Izvor: “Poslanik s.a.v.s. te savjetuje”- Esmir M. Halilović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta