Prilozi posjetitelja

Neka tvoj boravak u Berzahu (zgrobnom životu) bude introdukcija za Džennet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Imam Ahmed navodi predanje od Muhammeda ibn Idrisa eš-Šafija, koji to navodi od Malika ibn Enesa al-Asbehija, a on od Zuhrija Abdurrahmana ibn Kaba ibn Malika, koji to navodi od svoga oca, r.a., a on kaže: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: 

أن أرواحَ المؤمنين طائرٌ يعلقُ في شجرِ الجنَّةِ حتى يردَّها اللهُ إلى أجسادِها

Duša vjernika je ptica (obješena) na drvetu dženetskom sve dok je Allah ne vrati u tijelo na Dan oživljenja!”

Ovaj hadis sadrži radosnu vijest za svakog vjernika: da će njegova duša biti u Džennetu, gdje će lebdjeti i hraniti se plodovima dženetskim, odnosno biti radosna i vesela, jer će vidjeti kakvu čast joj je Al­lah pripremio. To je značajan hadis, oko kojeg se slažu sva četverica imama, prvaka četiri prihvaćene pravne škole.

إن أرواح المؤمنين في الجنة، طائر يعلق بشجر الجنة، وأرواح الشهداء في أجواف طير خضر تسرح في الجنة حيث شاءت ثم تأوي إلى قناديل معلقة تحت العرش

Allahov poslanik s.a.w.s je rekao:

Duše vjernika su u Džennetu kao ptice na granama a duše šehida su u utrobama zelenih ptica, putuju kuda žele, okače se na kandilje ispod Prijestolja(Arša). (Prenosi Taberani 19/65 (122), pogledaj Sahih Al-Džami’ od Albanija i Fethul-Bari 3/287, Ibn Baz kaže da je ovaj prenos riječi okarakterisan kao autentičan)

إِنَّمَا نَسَمَةُ الْمُؤْمِنِ طَائِرٌ يَعْلُقُ فِي شَجَرِ الْجَنَّةِ حَتَّى يَرْجِعَ إِلَى جَسَدِهِ يَوْمَ يُبْعَثُ

Poslanik s.a.w.s je rekao: Duša vjernika je ptica koja jede sa Džennetskog drveća dok se ne vrati u svoje tijelo na Dan oživljenja. (Prenosi Ibn Madže br. 4271)

Ovi hadisi od Poslanika razgaljuju dušu vjernika, obveseljavaju njegovo srce sa tom spoznajom da će duša vjernika zamijeniti mračni kabur sa dženetskim prostranstvima tokom boravka tijela u kaburu dok se isčekuje Sudnji dan. Kakva je mudrost da Allah daje vjernicima dok su još u Berzahu da budu Džennetske ptice koje ce letjeti po Džennetskim prostranstvima i jesti dženetske plodove?
_________________________

Kada ste nekad htjeli putovati na neko mjesto, sigurno ste gledali video, slike, čitali komentare o tom mjestu kako bi sto vise saznali gdje putujete. To informisanje o mjestu gdje hoćete da putujete vam je sigurno povećavalo želju za tim egzotičnim mjestom, eh ako je to tako ovdje na zemlji, Allah daje vjernicima da uđu u Džennet prije Sudnjeg dana kao Dženetske ptice koje ce svojim letenjem promatrati Dženetska prostranstva i šta se tu sve nalazi od Dženetskih ukrasa koje raduju vjerničke oči i srce. Ovo je nešto kao kad bi mi sad stavili naočale virtualne realnosti i gledali razna mjesta na zemlji, razne egzotične destinacije, imali bi osjećaj kao da se mi nalazi na tom mjestu, samo što u slučaju Dženneta nije virtualna realnost nego stvarnost, jedino sto naše duše nisu u našim tijelima nego su u pticama. Gledaj te na ovo kao na Allahovu introdukciju Dženneta vjernicima tokom njihovog boravka u Berzahu, da ih upozna šta ih čeka u Džennetu i ujedno povećao želju za Džennetom jos više.

Možda ste se nekad upitali dok ste čitali ovaj hadis

Poslanik, s.a.w.s, rekao: ‘’Kada se vjernici spase džehennemske vatre, bit će zadržani na mostu između dženneta i džehennema kako bi poravnali međusobne račune i nepravdu koju su jedni drugima učinili na dunjaluku. Nakon što se potpuno očiste od svih grijeha bit će im dozvoljeno da uđu u džennet. Tako mi Allaha, svaki od njih će prepoznati svoje mjesto u džennetu bolje nego što je poznavao svoj dom na dunjaluku.’’ (Prenosi Buharija)

Kako da čovjek poznaje put do svog mjesta u džennetu bolje nego što je poznavao svoj dom na dunjaluku? Pa ako znamo da vjernik je dženetska ptica koja će promatrati dženetska prostranstva i svoju kuću u Džennetu, onda ne čudi zasto će poznavati taj put do svoje kuće ako je nadlijetao kao ptica te svoje dženetske predjele koje ce posjedovati.  Zato borimo se na dunjaluku da zaslužimo Allahovu milost pa da budemo Dženetska ptica kojoj će se Džennet introducirati tokom boravka u berzahu, tj. isčekivanju nastupa Sudnjeg dana.

A. A.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta