Tekstovi

Nemoj da te uhvati nemar poslije ramazana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ramazan je ravnopravan teren u kojem se vjernici međusobno natječu u dobrim djelima. Tijekom ovog blagoslovljenog mjeseca, duše se krote i istovremeno odmaraju, jer rade ono što Allah voli. Navikavaju se na dostojanstvo, uče prezirati poroke, grijehe i stječu dobra svojstva. Tko svjedoči ovom mjesecu, a da nije dobio nikakvu nagradu, doista je siromašan i ništa ga ne sakati osim njegovog nemara, lijenosti i odugovlačenja.

Iskreno pozivamo takve ljude iz straha da preispitaju svoj način života i da se preispitaju i razmisle o svom stanju prije nego što bude prekasno. Savjetujemo im da ne dopuste da ih izgled, njihova snaga, zdravlje iili mladost zavaraju. To je zato što sve ovo nije ništa drugo nego fatamorgana koju netko može vidjeti kao vodu, ali kad do nje dođe, ne nalazi ništa. Nakon zdravlja slijedi bolest, mladost će slijediti starost, a snaga će se na kraju pretvoriti u slabost.

Dakle, probudite se i obratite pažnju! Život je kratak čak i ako se čini dugim.

Trebamo znati da je ustrajnost i pridržavanje pravog puta kao i pokornost Uzvišenom Allahu jedan od najvećih znakova prihvaćanja nečijih dobrih djela. Uzvišeni Allah kaže: …i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj! (El-Hidžr, 97.)

Shodno tome, duše trebaju ostati privržene pravom i vođenom putu kao što su bile i tijekom mjeseca Ramazana. Uputa nije ograničena na određena vremena i ibadete, a pokornost Uzvišenom Allahu nije ograničena na mjesec ramazan.

Doista, Ramazan je završio, ali još uvijek imamo druge mjesece za ibadet. Pet dnevnih namaza su među najvišim i najboljim dobrim djelima, a namaz je prva stvar za koju ćemo biti upitani na Sudnjem danu kada stanemo ispred Uzvišenog Allaha.

Ako je ramazanski post uspješno završio, onda imamo dobrovoljne postove i prilike kao što su šest dana ševala, ponedjeljak i četvrtak, bijeli dani, deseti dan muharrema, dan Arefata i tako dalje.
_________________

Dragi/a ti koji čitaš ovo, znaj da je jedno od svojstava iskrenih robova Uzvišenog Allaha da stalno čini dobra djela. Ako želiš znati kako se spasiti iz ove zamke nemara i znati kako redovito činiti dobra djela, učini sljedeće:

Moraš biti iskren i odlučan da neprestano činiš dobra djela u svim okolnostima i uvjetima. To zahtijeva držanje podalje od slabosti i lijenosti. Zato je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,  tražio utočište kod Uzvišenog Allaha od nemoći i lijenosti, s obzirom na njihove strašne posljedice. Stoga trebaš tražiti pomoć Uzvišenog Allaha i ići naprijed.

Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta