Tekstovi

Beograd u 17. vijeku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Ovo je jedan od bezbrojnih dokaza za nekoliko stvari:
– da su muslimani bili ili u apsolutnoj većini ili u ogromnom broju, u cijeloj Srbiji;
– Da su svi ti toliki muslimani ubijeni ili protjerani, a vjerski objekti porušeni, čemu se može dodati bezbroj drugih svjedočanstava i dokumenata;
– Da su muslimani bili najmilostiviji osvajači, nisu vršili genocide nad domicilnim stanovništvom, što dokazuje i činjenica da su Srbi danas brojniji narod od mnogih naroda koji govore južnoslovenskim jezicima, uz mnoge manastire iz predosmanlijskog doba i to nakon 500 godina “tuđe čizme”, dok se za manje od 200 godina nakon povlačenja Osmanlija broj muslimana reducirao u Srbiji na 2-3% sa većinskog stanovništva, a hiljada vjerskih objekata širom Srbije nema nigdje. Za to vrijeme, da su umjesto Osmanlija bili katolici zapadne Evrope, nestalo bi Srba odavno ili bi bili pokatoličeni.
– Vidimo da sistematsko uništavanje muslimana traje mnogo dugo, i nije slučajno u zadnjem ratu porušeno preko 1000 vjerskih objekata muslimana, sistematski (znači nije sporadični pojedinačni incident) dok pod vlašću Armije BiH nije porušeno ništa ili skoro ništa, već je bilo sistematski štićeno. I pored toga, neće nevjernici biti zadovoljni njima dok ih ne istrijebe potpuno. I uvijek će biti izuzetaka, ali oni su, nažalost, u manjini, jer politički, intelektualni i vjerski vrh podstiče upravo etničko i vjersko “čišćenje”.
– Da sve navedeno nije čudno kad se uzme u obzir da genocidna praksa seže do Stefana Nemanje i njegovih masakara nad bogumilima, što i sami srpski historičari priznaju. To vidimo i u mnogim dokumentima vojnog i političkog vrha zadnjih 150 godina koji podstiče ili naređuje etničko čišćenje od nesrba, a pogotovo onih islamske vjere.
– Osmanlijska tolerancija nije bila dovoljan razlog da spriječi mitomaniju o “turskom zulumu” i “500-godišnjem ropstvu” i predstavljanju muslimana u najgorem svjetlu uz podsticanje (i praktikovanje) etničkog čišćenja, u Srbiji i Crnoj Gori i Bosni. Što kažu, lopov misli da su svi drugi lopovi poput njih, a tvoju toleranciju tumači kao zavjeru ili kao slabost.
 
Ersan Grahovac
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta