Rekaik

Živi u strahu od Allahove kazne za život proveden u nemoralu (Priča iz BiH)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo je prica o jednom muslimanu koji je svoju mladost i zrele godine proveo u nemoralnom zivotu. Allah ga je pocastio izuzetno lijepim izgledom kome je malo koja zena ostajala ravnodusna. Zbog toga ih je dnevno mijenjao i po dvije-tri i ponosio se time. Iz dana u dan, vrijeme je provodio u haramu, a zene u njegovom stanu i automobilu su se mijenjale i ponavljale u smjeru kazaljke na satu. Nimalo mu nije smetalo to sto ga poznanici i prijatelji vide svakih par sati sa drugom zenom otprilike slicnog ili istog morala. Cak sta vise bio je ponosan na brojke i cinjenicu da drugi primjete da on moze da ima svaku zenu koju mu pohotno tijelo i srce pozeli.

Znala se ponekad naci i neka fina djevojka koja je padala na njegov neodoljivi sarm i dobro osmisljenu pricu koju je uvijek pripremao kao mamac za naivne djevojke ali su uvijek ostajale uplakane i slomljene kada saznaju u kakvog razvratnika su se zaljubile…

Svi prijatelji su mu zavidjeli i zeljno cekali njegove opise “porazenih“zena i vremena provedenog sa njima… Smijali su se i nasladjivali njegovim neukusnim salama, svi osim jednog koji mu je bio istinski prijatelj i koji ga je upozoravao da zivot kojim zivi ne donosi nikakvo dobro kao i zene sa kojima vrijeme gubi i za kojim ce zauvjek zaliti. Savjetovao ga je da se pokaje za svoje grijehe i vrati ispravnom putu te ozeni i osjeti slast istinskog uzitka u halalu. Upozoravao ga je na opasnosti spolnih bolesti i pokvarenost koju sa sobom, te zene sumnjivog morala nose. Molio ga je da iskoristi Allahove blagodati bogastva i zdravlja te da zasnuje porodicu uz koju ce ispravno zivot da prozivi….

Medjutim, ovaj oholi muskarac, nije htio da slusa svog prijatelja iako je vjerovao u njegovu iskrenu, bratsku ljubav i dobronamjerne savjete… Nije imao snage da se suprostavi sejtanskim spletkama, pa je izgubio najboljeg prijatelja koji nije htio da se druzi sa onim koji je izabrao pogresan put i zivot u sluzbi samog Iblisa l.a. Prekinuli su svaki kontakt. Allah je odredio da ovaj nemoralni musliman, pocne razmisljati o onome sto mu je njegov dragi prijatelj godinama govorio. Poceo je da mrzi sam sebe i one zene koje mu se same nude. Iako nije prestao sa zinalukom, ipak sve vise je mrzio svoje tijelo i koliko god se kupao i mirisao, osjecao se necistim i smrdljivim.

Odlucio je da prekine sa haramom i otisao u nepoznato mjesto te se raspitao o djevojkama u tom naselju. Raspitivao se o njihovom moralu, imanu i odgoju i na kraju pronasao onu prema kojoj je prvi put u zivotu osjetio ljubav na prvi pogled te se odmah i ozenio i serijatski vjencao. Osjetio je slast imana i bio ubjedjen da je njegova teoba bila primljena. Zalio je sto je izgubio vezu sa svojim dragim prijateljem, svojim bratom po najcvrscoj vezi koji ga je cuvao od sejtanskih spletki i savjetovao kao rodjenog brata. Zelio je sa njim da podijeli svoju srecu i da ga obraduje svojim povratkom Milostivom Stvoritelju ,medjutim nije ga nasao i niko mu nije mogao reci gdje se njegov stari prijatelj nalazi.

Vrijeme je prolazilo a njegov zivot je tekao u smjeru stanovnika dzenneta, insallah. Supruga je zatrudnila i on je bio presretan zbog toga. Odlazio je s njom na ginekoloske preglede i u novcaniku brizljivo cuvao slicice te malene bebice, iako je trudnoca bila jos u ranoj fazi i na snimcima ultra-zvuka nije se moglo nista posebno vidjeti, ali se on ljepse osjecao kada je znao da ce postat otac iako je vec bio u zrelijim godinama.

Prilikom jedne takve kontrole kod ljekara, sreo je svog starog prijatelja koga je toliko vremena trazio. I on je bio doveo svoju suprugu na kontrolu i nestrpljivo brojao dane do radjenja njihovog treceg djeteta…. Bio je presteran zbog dokaza da je Allah dželle šanuhu uslisao njegovu dovu za brata u islamu i da ga je vratio na Pravi put uprkos dugogodisnjem zivotu u grijehu. Upoznali su svoje supruge koje su se odmah zavoljele u ime Allaha kao da se godinama poznaju. One su pricale svoje price o iskusenjima i blagodatima trudnoce, dok su njih dvojica prepricavali dogadjaje iz vremena u kome se nisu vidjali. Iskereni pokajnik je opisivao veliku razliku izmedju zivota u haramu i ovoga u halalu, a mudri prijatelj to pojasnjavao kroz Kur’an i sunet.

Njihovoj sreci nije bilo kraja sve dok nije izasla pokajnikova mlada supruga i sva sretna prenijela informaciju da je doktorica na ultra-zvuku vidjela da nosi djevojcicu. Njegovo lice je veoma poblijedjelo, a oci su se napunile krupnim suzama. Izgledalo je kao da je cuo vijest o terminu vlastite smrti… Gorko je plakao, a cijelo tijelo mu se treslo od nekakve groznice.

Nakon sto se smirio, objasnio je da osjeca veliki strah od Allahove, dželle šanuhu, kazne za sve mlade djevojke koje je nekada uproparscavao i koristio samo za jednu noc. Bojao se njihovih suza i kletvi koje su izricale, jer je bio svjestan svojih postupaka i cinjenice da su njihove kletve bile opravdane. Bojao se da radjanje njegove neduzne kcerkice sa sobom donosi kaznu i ponizenje za sva nedjela koja je godinama radio. Bojao se da ona ne naslijedi njegove gene te postane razvratnica kao zene sa kojima je noci i dane provodio, ili da ne bude zrtva kao jedna od mnogih ciju je on mladost unistio… Kaze njegov prijatelj (koji mi je ispricao ovu pricu) da njegova kcerkica sada ima tri godine, ali da se on u te tri godine toliko promjenio u izgledu kao da je starac od 70 godina, i da su njegove umorne oci uvijek pune suza, da malo prica a puno dovi.

Uputimo i mi dovu za ovog naseg brata u islamu i njegovu porodicu. Uputimo dovu i za sve one koji jos uvijek nisu shvatili vrijednosti i slast imana i zivota u halalu.

Nađa Dizdarević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta