Tekstovi

Nestrpljenje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ono što je Allah odredio – dogodiće se; zato to ne požurujte! Hvaljen neka je On i neka je vrlo visoko iznad onih koje Njemu ravnim smatraju!(sura En-Nahl, 1)

Želje. Kako nas samo umiju odvratiti od našeg Gospodara. Svaki put kada nešto poželimo izloženi smo iskušenju: da li nam je draže Allahovo zadovoljstvo, strpljenje i Njegova odredba, ili po svaku cijenu želimo dobiti nešto, pa smo spremni jadikovati, požurivati a nerijetko se i žaliti na našeg Gospodara i Njegovu odredbu. Zašto nam je dunjaluk draži od našeg Gospodara? Zašto smo nestrpljivi, i zašto Ga požurujemo? Kao da Mu ne vjerujemo, ili kao da mi bolje od Njega znamo šta je za nas i kada dobro.

Svaka naša želja ima Gospodara koji je kadar da je ispuni. Svaka naša želja je ostvariva. Međutim, nekada naše želje nisu dobre za nas, a nekada će biti ispunjene u tačno određenom vremenu.

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: Ne može čovjek ostvariti sve što poželi, Allahu pripada i onaj i ovaj svijet!(sura En-Nedžm, 24-25)

Kakva bi svrha za vjernika bio dunjalučki život u kojem bi on ostvario sve što poželi? Za šta bi onda Džennet bio nagrada? Kako bi vjernik stekao ahiretski stepen koji će biti darovan samo onima koji su strpljivi? Kako bi vjernik dokazao svoju vjeru u Allaha i zadovoljstvo Njegovom odredbom makar mu se i ne sviđala?

Allah je svemu već rok odredio. (sura Et-Talaq, 3)

Nešto želimo a ono je već kod Allaha određeno, ali ne kada mi želimo već kada Allah želi. Možda danima plačemo, tugujemo, a ono što želimo dolazi nam u susret. Cijeli život vjernika je jedna lekcija. Sve što se dešava ili ne dešava u njegovom životu uči ga kako da ispravno voli svoga Gospodara, kako da Mu vjeruje, kako da se na Njega oslanja i kako da Mu istinski robuje. Ništa od onoga što nas zadesi ili ne zadesi nije vrijedno Njegove ljubavi i zadovoljstva.

Priče o Poslanicima nam pokazuju primjere istinskog vjerovanja u Allaha. Jakub a.s. je dočekao susret sa sinom Jusufom. Ejjub a.s. je ozdravio. Junus a.s. je iz utrobe ribe izašao. Zekerijja a.s. je dočekao da mu se rodi sin. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je osvojio Mekku. I ništa od navedenog nije se desilo preko noći. Svako ispunjenje želje se desilo nakon velikog sabura, iskrenih dova i čvrste vjere u Allaha i Njegovu svemoć i milost. Pored toga što im je Uzvišeni Allah darovao blagodati na dunjaluku i ispunio njihove želje, kakve li ih tek nagrade čekaju na Ahiretu!?
__________________________________

„Zašto mi Bog nije to dao?“

„Bog me čuo već jednom!“

„Bože, ima li Te više?“

Samo su neke u nizu rečenica koje nažalost i vjernici izgovaraju. Kako je samo ružno ovakvo mišljenje roba o Rabbu! Kako li je samo drzak rob koji ovako govori svome Rabbu!

Vjernik sebi ne smije dozvoliti ovakvo mišljenje o Allahu, niti smije izgovarati ovako teške riječi. Ono što naš Gospodar ne želi da nam ispuni iz mudrosti Svoje- nećemo dobiti svakako ovako ružnim riječima. A nagradu za sabur ćemo izgubiti i zamijeniti je gubitkom Allahovog zadovoljstva.

Gospodaru naš, ukrasi nas saburom i zadovoljstvom. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta