Tekstovi

Lijepo mišljenje o drugima oslobađa srce

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ništa ne rasterećuje srce i ne usrećuje više od dobrog mišljenja o drugima. Štiti čovjeka od štetnosti zabrinjavajućih misli koje remete njegov duševni mir i iscrpljuju tijelo. Dobro i lijepo mišljenje o drugima vodi zdravom srcu, jača vezu i ljubavi među pojedincima u zajednici, te oslobađa srca od mržnje i ogorčenosti. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: Čuvajte se pretpostavki (sumnji), jer je pretpostavka najlažniji govor. Kad bismo se svi pridržavali ovog ponašanja, kada ne bismo jedni druge ogovarali, špijunirali, razjedinjavali se, neprijatelji se nikada ne bi usudili napadati i njihova politika “zavadi pa vladaj” nebi uspjela jer bi nama vjernicima međusobno srca bila ujedinjena, a duše čiste.

Načini da dobro mislite o drugima

1. Dova

Dova Uzvišenom Allahu je kapija svake dobrote. Poslanik, sallallahu `alejhi ve sellem, zamolio bi Gospodara da mu podari zdravo srce.

2. Stavljanje sebe na mjesto drugih

Ako se svatko od nas stavi na mjesto svog brata kada ovaj nešto učini ili kaže, to će mu pomoći da misli dobro o drugima. Uzvišeni Allah upućuje svoje robove na ovo u Kur’anu: “Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: ‘Ovo je očita potvora!’” (En Nur, 12.)

3.Tumačenje tuđih riječi na najbolji mogući način

To je bila praksa pravednih prethodnika. Omer, radijallahu anhu, je rekao: “Ne misli loše o riječi koju tvoj brat vjernik izgovori sve dok se ona može protumačiti na dobar način.”

Imam Eš-Šafi‘i, Allah mu se smilovao, jednom je bio bolestan, pa su mu u posjetu došla neka njegova braća; jedan od njih je rekao: “Neka Allah ojača tvoju slabost [namjeravao je moliti Allaha kako bi otklonio svoju slabost].” Eš-Šafija, Allah mu se smilovao, rekao je: “Ako Allah ojača moju slabost, to bi me ubilo!” Čovjek je rekao: “Tako mi Allaha, nisam namjeravao ništa osim dobrote.” Eš-Šafi’i, Allah mu se smilovao, je odgovorio: “Čak i da si me uvrijedio, znam da si imao lijep nijjjet i htio dobro.” Dobro razmišljanje o drugima pravo je bratstvo, čak i u stvarima koje se ne mogu tumačiti na dobar način.

4. Opravdanje za druge

Kada netko kaže ili učini nešto što ga nervira ili žalosti, treba pokušati pronaći izgovore za njega i prisjetiti se ponašanja pravednika koji su o svojim bližnjima mislili dobro i za njih tražili opravdanja. Rekli bi: “Trebali bi pronaći sedamdeset isprika za svog brata.” Kada se potrudimo pronaći opravdanje za riječi i djela drugih, poštedjet ćemo se nevolje i zla sumnjičenja, te izbjeći pretjerano okrivljavanje svojih bližnjih.

5. Uzdržavanje od prosuđivanja namjera drugih

Ovo je jedan od najvećih uzroka koji pomaže da se dobro misli o drugima. Namjere prepuštamo Uzvišenom Allahu, Onome koji vidi ljudska srca i koji ih poznaje, jer nam On nije naredio da jedni drugima provjeravamo srca i namjere, te stoga moramo izbjegavati gajiti loše misli o drugima.

6. Razmisliti o štetnim posljedicama zlih pretpostavki

Onaj tko misli loše o drugima živi u beskrajnoj nevolji i tuzi, a da ne govorimo o tome da gubi sve one koji se s njim druže, pa i najbliže ljude. Prirodno je da ljudi griješe, čak i nenamjerno. Optužiti druge da su loši ili imaju zlu namjeru, a istovremeno imati najbolje mišljenje o sebi (kao da smo nepogrešivi) je neispravno. Uzvišeni Allah zabranio u Svojoj Knjizi: On dobro zna sve o vama, otkad vas je stvorio od zemlje i otkad ste bili zameci u utrobama majki vaših; zato se ne hvališite bezgrješnošću svojom – On dobro zna onoga koji se grijeha kloni. (En-Nedžm, 32.)

Dobro razmišljanje o drugima zahtijeva jaku volju,iskrene namjere i borbu protiv sebe, posebno zato što je šejtan prisutan da nas nagovara na zlo i nikada ne prestaje sa svojim pokušajima da posije razdor među muslimanima i izazove sporove među njima. Lijepo mišljenje o drugima jedno je od najvećih načina da se šejtanu blokira put. Molimo Uzvišenog Allaha da nam podari zdrava srca i da nam pomogne da mislimo dobro o našoj braći i sestrama.

Izvor: www.islamweb.net
Za N-um: M. J.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta