Tekstovi

Ko je uzor našoj djeci?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

„Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.“ (sura El-Ahzab, 21)

Ako bismo razgovarali sa djecom i upitali ih ko je njihov uzor, sigurno bismo dobili odgovor da su to njihovi roditelji, učitelji ili pak neka javna („slavna“) ličnost. Ako bismo ih upitali kada je rođen Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kako su mu se zvali roditelji, gdje je rođen – veliki broj djece ne bi znao. Nažalost, imamo jednu anketu koja je pokazala da od ukupno 50 djece (u dobi od 7-15 godina), tek njih petero je znalo osnovne informacije o Poslaniku Muhammedu. Ostalih 45 nisu znali ništa više osim da je Allahov Poslanik.

Ova anketa pokazuje jednu tužnu sliku današnjice. Ma koliko mi tvrdili da smo muslimani, ma koliko se pozivali na sunnet- jako malo važnosti pridajemo sunnetu i jako malo ukazujemo na važnost Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s. u našim životima i životima naše djece. Kada kažem sunnet- ne mislim samo na namaske sunnete, niti na tek nekoliko praktičnih sunneta sa kojima izbacimo preostalih 95%. Kada kažem sunnet- onda mislim na svaki segment Poslanikovog s.a.v.s. života koji smo kadri primijeniti u svom životu, živjeti i oživjeti- ali podjednako prenijeti i na svoju djecu. Poslanik Muhammed s.a.v.s. bi trebao biti ličnost sa čijim životnim pričama će naša djeca odlaziti na počinak. Od najranije njihove dobi- naše je da im usadimo u srca ljubav prema Allahu i Poslaniku, i da ih naučimo da će njihov život biti lijep tačno onoliko koliko u njemu bude islama.

Kada pretražujemo YouTube kanale, žalosno je da na našem jeziku je tako malo islamskih programa za djecu. Žalosno je da ne postoje knjige poput „Grimovih bajki“ za djecu sa istinitim pričama iz historije islama (a one koje i postoje su rijetko korištene u dječjoj literaturi) ili da ne postoje filmovi (crtići) sa glavnim junacima iz historije islama. S druge strane, naša djeca nekontrolisano koriste TV i YouTube kanale, gledaju sadržaje koji ih svakako udaljavaju od islama i svega onoga što je lijepo. Naša djeca traže i pronalaze pogrešne uzore. Zašto? Najčešće jer njihov korijen nije čvrst. Ili njihov temelj nije stabilan.

Vjera se kod mnogih podrazumijeva. Ali, vjera zahtijeva i pedagoški pristup. Svaki roditelj treba da pronađe način i put kako da dopre do srca svoga djeteta i kako da mu omili islam. Svaki roditelj treba da bude svjestan da nema veće da’we od one u svojoj porodici.

Danas, dok imamo odgovore svemu i svakome na društvenim mrežama, dok širimo da’wu na svakom koraku- često zaboravimo one najprječe, od Allaha kao emanet nama povjerene. Često zaboravimo na našu porodicu, a posebno našu djecu za koju ćemo biti na Ahiretu pitani.

Život Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, je jedan nepresušan izvor i neiscrpna inspiracija. Trudimo se sa našoj djeci omilimo njegovu ličnost, da ih upoznamo sa njime, njegovim životom i njegovom misijom prije nego li ih drugi počnu učiti onome što oni žele. I niko ne može udariti čvrste teme odgoju kao roditelji. Iskoristimo slobodno vrijeme za učenje o islamu zajedno sa svojom djecom. To nam je prioritet. To nam je dužnost. Koliko samo dobrih djela može imati onaj roditelj koji odgoji dijete u islamu?!

Molim Allaha da uputi našu djecu i da ih učini od onih kojima je jedini uzor Muhammed s.a.v.s. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta