Tekstovi

Zašto su zimski mjeseci blagodat za vjernike?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Možda ne volimo osjećaj kada ledeni vjetar puše u nas ili jaki pljusak pokvasi naše lice, ali zima je zaista blagodat za vjernika. Dolaze sve hladniji i kraći jesenski i zimski dani, ali oni su zapravo idealno vrijeme za približavanje Uzvišenom Allahu.

Zima i noćni namaz:

Noć je najbolje vrijeme za ibadet, a naročito zadnja trećina noći. Duge zimske noći olakšavaju nam činjenje ibadeta jer traju duže od ljetnih, trebali bismo to iskoristiti. Počevši od danas, zašto ne biste malo ranije postavili alarm i krenuli redovno sa noćnim namazom?

Post zimi:

Zima je odlično vrijeme pripreme za Ramazan. Dani su kratki i post u njima nije težak niti izazovan kao u ljetnim, vrućim mjesecima. Ukoliko je ostalo dana za napostiti, prilika je da to sada učinimo, a ako smo ipak sve ispostili, možemo postiti dobrovoljno nadajući se nagradi od Uzvišenog Allaha. Omer, radijallahu anhu, rekao je: “Zima je plijen pobožnjaka.”

Ibn Mesud, radijallahu anhu, kaže: “Dobro došla, zimo, u tebi se spuštaju blagoslovi: noći koje su duge za klanjanje noćnog namaza i dani koji su kratki za post.”

Vrijeme je za pokazivanje brige i suosjećanja:

Oštro zimsko vrijeme mnoge ljude čini ranjivima, osobito starije osobe ili obitelji koje se bore sa grijanjem. Kao muslimanima, za nas je važno redovito provjeravati svoju obitelj, prijatelje  i komšije. Jednostavna radnja, poput toga da nekome odnesemo šalicu toplog čaja ili skuhamo topli obrok i ponesemo starijim komšijama, može njima biti od velike pomoći.

Također nam je važno brinuti se za ugrožene obitelji, poput izbjeglica koje nemaju bitne zimske potrepštine koje su im potrebne za suočavanje s kišom i snijegom. Trebamo zahvaliti Allahu Uzvišenom na Njegovoj Milosti i tome što pored mnogih koji se smrzavaju, nama je u našem domu ugodno i toplo.

Izvor: https://muslimhands.org.uk/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta