Ishrana i zdravlje

Nevjerojatno što jedna jabuka dnevno čini organizmu! / Ovo povrće uništava celulit

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nevjerojatno što jedna jabuka dnevno čini organizmu! Spasite se na vrijeme!

Ako pojedete jabuku dnevno učinit ćete veliku uslugu svojemu tijelu.

Najnovije istraživanje koje je obuhvatilo gotovo pola milijuna ispitanika i koje je trajalo sedam godina pokazalo je da svakodnevnom konzumacijom voća smanjujemo rizik od kardiovaskularnih oboljenja do čak 40 posto. Dakle, ako pojedete jabuku dnevno…

učinite ćete veliku uslugu svojemu tijelu.tudija koju je Europsko kardiološko društvo predstavilo u Barceloni pokazala je da se sveukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti kod ispitanika koji su konzumirali voće svakodnevno, smanjio za 25 do 40 posto. Rezultati istraživanja pokazali su kako, osim smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, konzumacija voća smanjuje i krvni tlak. Svakodnevni unos voća bio je povezan s 3,4 mmHg manjim sistoličkim tlakom i 4,1 mmHg manjim dijastoličkim tlakom u usporedbi s onima koji nisu jeli voće.

Posebna analiza bavila se vezom između sveukupne smrtnosti i konzumacije voća kod 61 000 pacijenata iz ispitivanja China Kadoorie Biobank koji su isključeni iz prethodne studije zbog kardiovaskularnih bolesti ili hipertenzije. U ovoj je grupi svakodnevna konzumacija voća smanjila sveukupni rizik od smrti za 32 posto u usporedbi s onima koji nisu konzumirali voće.

http://viipriroda.com
_______________________________

Ovo povrće uništava celulit

U borbi protiv celulita najvažnija je zdrava ishrana sa puno voća, ali i povrća. Povrće sadrži mnogo vitamina i minerala koji su neophodni za uspostavu i jačanje vezivnog tkiva.

1. Slatki krompir

Jedan je od najstarijih povrća znanih čovjeku, ujedno je jedno od najhranjivijih i najzdravijih povrća i idealno protiv celulita. Sadrži kalijum, vitamine C i E, kao i beta karoten. Zbog korjenastih proteina odličan je antioksidans. Uopšteno, slatki krompir je broj jedan od povrća u poboljšanju cirkulacije i eliminaciji toksina – dvije najvažnije stvari kad želite ukloniti celulit.

2. Brokoli

To zeleno povrće je odličan borac protiv celulita zbog tri razloga: prvo, brokoli sadrži alfa lipoičnu kisjelinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, brokoli je koncentrisani izvor vitamina C i odličan izvor prehrambenih vlakana. Konačno, brokoli je jedan od najboljih nemliječnih izvora kalcijuma, odličnog borca protiv celulita.

3. Prokelj

Prokelj je mali, zgodan, poput malog kelja – i odličan protiv celulita! Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, u koje spada i prokelj, odličan je saveznik u borbi protiv celulita. Takvo povrće, osim vitamina C, sadrži materiju koja se zove indol-3-karbinol (I3C) koja kad se pojede, se u organizmu pretvara u di-indolil metan (DIM). DIM pomaže jetrenim enzimima da blokiraju proizvodnju 16-OH estrogena, štetnih materija koje su takođe odgovorne za gubitak kvaliteta kolagena.

I, ne zaboravite! Prilikom kuvanja povrća, pripazite da povrće kuvate ili dinstate na laganoj vatri, sa što manje vode, ili na pari. Tako ćete sačuvati više vitamina u povrću. I na kraju, ne zaboravite da u borbi protiv celulita, uz pravilnu ishranu i dovoljno vode, svakako pomaže i fizička aktivnost.

http://viipriroda.com
_____________________________________________

Prirodni ljekovi za regulisanje nivoa mokraćne kiseline u krvi

Kada se nivo mokraćne kiseline u krvi poveća dolazi do pojave bolesti koja se naziva giht. Posledica bolesti može biti pojava kamena u bubregu i otkazivanje bubrega. Mokraćna kiselina je jedinjenje koje u organizmu nastaje razgradnjom namirnica koje sadrže velike količine purina. Namirnice koje sadrže velike količine purina su: džigerica, sardine, mlečni proizvodi, neke vrste povrća. Bubrezi filtriraju veliki deo mokraćne kiseline i izbacuju je preko mokraće. Male koncentracije purina se eliminišu iz organizma i stolicom.

Međutim, kada organizam proizvodi previše mokraćne kiseline, bubrezi ne uspevaju da je eliminišu u potpunosti, već se višak mokraćne kiseline taloži u organizmu u zglobovima, mišićima, tetivama, bubrezima i drugim organima. Povećan nivo mokraćne kiseline u krvi igra važnu ulogu u pojavi gihta. Međutim, pojava gihta nije zabeležena kod svih ososba koje imaju povišen nivo mokraćne kiseline u krvi. Kod nekih osoba se javlja visok krvni pritisak, bolesti srca ili hronična bolest bubrega.

Visok nivo mokraćne kiseline u krvi može biti uzrokovan naslednim putem, preteranom telesnom težinom, konzumiranjem alkohola, diureticima, hemioterapijom, imunosupresivima. Zdravstveni problemi kao što su hipotireoza, psorijaza, ekcem, bolesti bubrega, takođe mogu uzrokovati povećane nivoe mokraćne kiseline u krvi.

Prirodni lekovi za regulisanje nivoa mokraćne kiseline u krvi

Ishrana ima veliku ulogu u regulisanju nivoa mokraćne kiseline u krvi, neke namirnice je potrebno izbegavati, a neke uvrstiti u ishranu.

Konzumiranje hrane bogate kalijumom

Kalijum pomaže našim bubrezima da eliminišu višak mokraćne kiseline. U namirnice bogate kalijumom spadaju: banane, avokado, zeleno povrće, suvo grožđe, suve šljive, krompir, kajsije, jagode, lubenica. Šljive su poznate jer sadrže protivupalne supstance koje smanjuju nivo mokraćne kiseline u krvi.

Konuzumirajte složene ugljene hidrate

Složeni ugljeni hidrati se preporučuju za zdravlje celog organizma i u njih spadaju: voće, povrće, žitarice.

Smanjiti unos namirnica koje sadrže visoke nivoe purina

Savet nutricionista je da osobe koje boluju od gihta smanje dnevni unos purina na svega 100 -150 mg. Hrana sa visokim sadržajem purina su: meso iz organskog uzgoja, mozak, iznutrice, masne ribe, sardine, slatka peciva, torte i kolači. Namirnice koje sadrže purine u malim količinama i kao takvi su bezbedni za upotrebu kod obolelih od gihta su: ovas, karfiol, špargla, pečurke, spanać, slanina, šunka, govedina, piletina, tunjevina, sočivo, pasulj, jastog, škampi.

Izbaciti iz upotrebe proizvode zaslađene fruktozom i kukuruznim sirupom

Poznato je da fruktoza povećava nivo mokraćne kiseline u krvi. Svi zaslađeni napici, gazirana pića i sokovi sa niskim procentom voćnog sadržaja, sadrže najviše fruktoze. Ovakve i slične napitke izbacite iz upotrebe, konzumirajte samo 100% prirodne sokove i čajeve bez dodatog šećera.

Pijte dosta vode

Voda je najbolja tečnost koja će pomoći vašim bubrezima da se pročiste i da izbace višak mokraćne kiseline iz organizma. Konzumiraje dnevno i do tri litara vode, možete uzimati i malo obranog mleka, kao i kafu u umerenim količinama.

Izbegavajte visokoproteinske dijete

Dijete na bazi namirnica bogatim proteinima su danas popularne u cilju mršavljenja. Nevolja je što te dijete povećavaju nivo mokraćne kiseline u organizmu. Ako želite da smršate, hranite se zdravo i povećajte fizičku aktivnost. Naglo mršavljenje može da dovede do nagomilavanja mokraćne kiseline u organizmu.

<em

Mnogi pobornici jabukovog sirćeta tvrde da ono može smanjiti nivo mokraćne kiseline u krvi. Standardna preporuka za konzumiranje je: 2 kašike jabukovog sirćeta razmutiti u 2dl voda i piti dva puta dnevno. (primed.rs)

PREDIVAN VIDEO:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta