Ramazan

Nevjerovatna priča o postačima iz Kaknja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Osam sati rade u rudniku, a ipak poste

Teški uvjeti za rad u rudnicima, izrazito visoke temperature i prašina, ipak nisu prepreka za rudare Rudnika mrkog uglja “Kakanj” da obave treću islamsku dužnost – post. Više od 70 posto rudara posti, a proizvodni proces teče bez prekida…

Rudar Saudin Dogdibegović po osam sati dnevno ne izlazi iz prašine. Iako radi u skoro nehumanim uvjetima, Dogdibegović je i jučer postio.
– Rad u rudniku skoro je nemoguć u ljetnom periodu. Ipak, nijedno se jutro nisam dvoumio hoću li zapostiti ili ne. Allah, dž. š., za ramazan, ovaj sveti mjesec, da nekog kuveta, tako da se isposti pored raznih prepreka i iskušenja. Volja je najpotrebnija da bi čovjek obavio farz koji mu je Uzvišeni Gospodar propisao – kaže Dogdibegović.

Težak posao

Iako rad u rudniku spada u teški fizički posao, Dogdibegović ramazan posti zbog, kako kaže, bogobojaznosti. – Ono što mi predstavlja najveći problem dok postim jeste prašina, pa ožednim više nego kad sam kod kuće. Ipak, vjera u Boga, strah od polaganja računa na Sudnjem danu zbog izostavljenog farza daju mi snagu potrebnu da ispostim. Evo, već je prošlo 12 dana, ispostio sam a da nisam osjetio glad – kazao je Dogdibegović, koji u rudniku radi duže od 27 godina, a trenutno obavlja funkciju nadzornika u proizvodnji mrkog uglja.

Na površinskom kopu temperatura svaki dan prelazi zasigurno 40 stepeni, a nijedna kazaljka termometra ne može predstaviti paklenu atmosferu u kojoj se sudara vrelina zraka i jara koji isijavaju naslage uglja. Hodajući po crnom pejzažu, rudari osjećaju kako im omekšavaju đonovi, ali to ih manje brine od oblaka ugljene prašine koji nosi vreli vjetar i njom puni oči, nos, uši, pluća…

Dug dan

Ali, i pored toga, Ahmet Alajbegović, šef površinskog kopa u Rudniku mrkog uglja “Kakanj”, posti. Radni dan Alajbegović započinje u pola sedam.
– Od ranih jutarnjih sati radimo. Dan je dug jer ustajem skoro poslije sehura da se spremim za posao, tako da je teško postiti. Najteže mi je bilo postiti prvih dana, jer sam puno žednio zbog prašine od kopa. Sve se izdrži, jer je ovo mjesec blagodati, oprosta, milosti Božije, kako da ga ne iskoristim – navodi Alajbegović.

Kako nam je kazao, veliki broj rudara iz sektora površinskog kopa posti. Radnici, dodao je Alajbegović, imaju organizirane iftare na poslu.
– Ostale vjerske obaveze kao što je klanjanje podne ili ikindije namaza, nažalost, ne možemo stići na vrijeme obaviti, jer nam posao to ne dozvoljava. Tako da nam se mjesec ramazan od naše svakodnevice jedino razlikuje po tome što smo gladni i žedni. Vremena za ibadet imamo poslije teravije – kazao je Alajbegović.

Prema Alajbegovićevim riječima, bilo je slučajeva da su neki rudari zapostili, ali zbog zdravstvenih problema bili su primorani da se omrse.
– S obzirom na to da je riječ o fizičkom poslu, neke kolege nisu mogle ispostiti. U petak i subotu dvojici radnika je pozlilo. Nije ni čudo jer radimo na temperaturama od 37 stepeni – pojašnjava Alajbegović.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta