Poučne priče i tekstovi

Onaj koji se nevoljniku odaziva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Jedan od braće kojeg dobro poznajem dobio je tumor na kičmenoj moždini. Sve se događalo u kliničkom centru kralja Fahda. Ako Allah olakša objavit će se brošura sa snimcima CT-a i magnetne rezonance. Uradio je snimak magnetne rezonance, tumor je bio jasan, u izvještaju je napisana veličina i opis tumora. Rekli su da moraju uraditi operaciju kako bi se riješili tumora. Zatim taj brat priča: 

“Tu je počelo moje putovanje sa Allahovom knjigom. Gledao sam Allahovu moć spomenutu u Njegovoj knjizi. Padali su mi na um ajeti: “A pitaju te o planinama…” (Ta-Ha, 105) Počeo sam porediti brda sa malim tumorom na leđima čovjeka. “A pitaju te o planinama, pa ti reci: Gospodar moj će ih u prah pretvoriti i razasuti, a mjesta na kojima su bile ravnom ledinom ostaviti, ni udubina ni uzvisina na Zemlji nećeš vidjeti” (Ta-Ha, 105-107) Pa sam se stao zapitkivati: “Allah će brda u prah pretvoriti, pa kako da ne može mali tumor smrskati? Da, da, tako mi mog Gospodara, smrskat će ga.

Zatim je došao drugi ajet dok sam sebi učio riječi Uzvišenog Allaha: “Kad bi se kakvim Kur’anom brda pokrenula ili Zemlja iskomadala ili mrtvi dozvali, Allahu pripada sve” (Ar-Rad, 31) Potražio sam u tefsiru šta znače ove riječi, pa sam našao da riječi Allaha: “Kad bi se kakvim Kur’anom brda pokrenulaznače da kada bi postojao neki govor kojim se brda pokreću, to bi bio ovaj Kur’an. Kad bi postojao govor kojim bi se mogla sjeći i komadati zemlja, bio bi to ovaj Kur’an. Neka je Slavljen Onaj koji je ovo rekao: “Allahu pripada sve“. Proučio sam na Zem-Zem vodu riječi Gospodara: “… i koji me, kada se razbolim, liječi” (Eš-Šuara, 80) Razletili su se svi ljudski uzroci iz moga srca i nade u njih, za koje sam bio vezan.

Došlo je vrijeme ponovnog snimka magnetne rezonance. Vallahi sam vidio snimke svojim očima, tumor koji je bio ukorijenjen u toj kičmenoj moždini, sada mu više nema ni traga, kao da ništa nije ni bilo. Slavljen neka je Onaj koji ga je tu stavio, a zatim smrskao. U Allahovoj knjizi po pitanju moje bolesti nisam našao nešto veličanstvenije od riječi Allaha: “Onaj koji je Zemlju prebivalištem učinio i kroz nju rijeke proveo i na njoj brda nepomična postavio, i dva mora pregradio. Zar pored Allaha postoji drugi Bog? Ne postoji, nego većina njih u neznanju živiONAJ KOJI SE NEVOLJNIKU, KAD MU SE OBRATI, ODAZIVA I KOJI ZLO OTKLANJA, i koji vas na Zemlji namjesnicima postavlja. Zar pored Allaha postoji drugi Bog? Kako nikako pouku vi da primite!” (En-Neml, 61-62) Svaki put kada bi mi neko rekao da idem da mi neko uči, rekao bih: “Vallahi neću, jer Allah kaže: Onaj koji se nevoljniku odaziva” a ja sam nevoljnik! Ne želim da mi uči neko ko nije nevoljnik. 
 
Vallahi sam našao Allahove riječi istinitim: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu, odazivam se molbi molitelja kada me zamoli” Nije rekao – kada nekog dovedeš da ti uči. “Molitelja kad me zamoli” Tebe želi!!! “Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu” (El-Bekare, 186)
 
Da bogdom razumijemo Allahovu knjigu! Dragi moji, nije stvar u čitanju, bit je u tome da čitaš a znaš šta čitaš. 

Šejh Abdulmuhsin El-Ahmed

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta