Tekstovi

Nije kasno…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako je ovaj svijet teško mjesto, prepuno bola i iskušenja. Kako je ovaj svijet prepun nepravde i sebičnosti. Kako je ovaj svijet tamnica za vjernika…

Dok se moje misli nižu a grudi stežu zbog nemoći da išta promijenim osim dovom, vraćam se najljepšem Izvoru mira, spokoja i utjehe. Uzimam Kur’an i Kerim u ruke i počinjem učiti. Na moje iznenađenje, baš u halu u kakvom bijah, otvori suru Ali Imran i počeh učiti. „Ja Rabbi“ – pomislih- „tačno mi daješ ono što mi treba u određenom vremenu.“ Sjetih se braće i sestara u Palestini, i njihove stamenosti zbog svih nedaća i iskušenja koje su ih zadesile. Kur’an je njihov vjerni prijatelj u svakom momentu, i sva ona strpljiva lica koja svakodnevno viđamo na videima su lica koja su ozarena vjerom i čvrstim osloncem na Allaha. Lica koja svakodnevno obasjana nur Kur’ana.

U suri Ali Imran, Gospodar mi reče da ne tugujem zbog šehida Gaze, jer, oni su živi:

Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu poginuli. Ne, oni su živi i opskrbljeni su kod Gospodara svoga. Radosni su zbog onoga što im je Allah iz obilja Svoga dao, i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim tugovati neće. Oni se raduju Allahovoj blagodati i dobroti, te tome što Allah neće dopustiti da propadne nagrada koja pripada vjernicima.(sura Ali Imran, 169-171)

SubhanaAllah! Na kojem su oni stepenu, a na kojem smo mi? I ne vidjeh ništa drugo osim da će im Gospodar pobjedu dati, i na ovom, i na budućem svijetu, inšaAllah. Uzvišeni Allah je u istoj suri u 160. ajetu rekao:

Ako vas Allah pomogne, niko vas pobijediti neće; a ako vas napusti, pa ko je taj koji vam, osim Njega, može pomoći?! Pa, na Allaha neka se zato oslanjaju vjernici!

Ali se zabrinuh za nas, za cijeli Ummet. Jer, Gaza je naše iskušenje. Ispit našeg imana. Koliko je „velikih ljudi“ palo na ovom ispitu, nijemo posmatrajući preplašena lica malene djece, krvave glavice, bijele ćefine i eho vriska majke koja upravo ispraća svoje najmilije na vječni put. Ili glas djeteta koje uzvikuje: „Mamaaaa, želim samo svoju mamu!“ A ona, zauvijek zatvorila oči. Čuje ga, ali mu se odazivati ne može. Niti ga može zagrliti i utješiti.

Allah dž.š. u 166. i početku 167. ajeta sure Ali Imran kaže: Ono što vas je zadesilo kada su se dvije skupine sukobile, bilo je Allahovom dozvolom i da bi znao ko su vjernici. I da bi znao ko su licemjeri.“

Gaza nam je iskušenje. Svakom od nas u okviru naših mogućnosti. Da pomognemo dobro i da bojkotujemo zlo. Da se potrudimo da istina pobjedi neistinu. I da sami sebe upitamo: kako bi se ja nosio/ nosila sa ovim iskušenjima Gaze? Sada da poginem, šta nosim pred svoga Gospodara? Jesam li rob Njegovih blagodati koje mi On u trenutku može oduzeti, ili sam rob Gospodara svega?
_____________________

Brate i sestro,

Nikako nije kasno da od danas promijeniš svoj život. Da uzmeš pouku da je ovaj dunjaluk jedna velika ruševina. I da počneš zidati svoj Ahiret.

Nije kasno da od danas popraviš svoj odnos sa Kur’anom. Da započneš svoje druženje s njim.

Nije kasno da u svom imetku pronađeš mjesto za siromašne i potrebne.

Nije kasno da prestaneš pratiti moderne bendove i marke odjeće i ostalih proizvoda i da pomogneš muslimane i domaće proizvode kupovinom.

Nije kasno da prekineš neprijateljstvo sa drugim muslimanima i da shvatiš da je Ummet jedno.

Nije kasno da prestaneš jadikovati i psovati svoju sudbinu jer ti se pokvario auto, frižider ili ti se raspala cipela. Sjeti se onih koji sabiraju mnogo veće nedaće, zahvalni Njemu na svemu.

Nije kasno da prestaneš podrazumijevati blagodati i da povećaš zahvalnost Gospodaru na svemu. Jer, sve može u treptaju oka da nestane.

Nije kasno da probudiš insanijjet u sebi i da suosjećaš. Naravno, život ide dalje ali dostojanstvenom i iskreno čovjeku ne priliči da zabija šale, odlazi na koncerte, pjeva i raduje se, dok njegova braća i sestre nemaju osnovne životne potrebe. Najosnovnije.

Nije kasno da promijeniš svoj odnos prema Allahu, u nadi da će On zbog tvog uspona ka nabolje primiti tvoje dove za Ummet.

Gaza je ispit. Meni, tebi. Svima nama. Gospodara molim da nam stanje popravi na bolje i da čuva Gazu. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta