Tekstovi

Kako se kao putnik nositi sa strahom od islamofobije?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nažalost islamofobija samo raste u nekim područjima, međutim, strahovi nas ne moraju spriječiti da kao putnici istražujemo ljepotu Allahovog stvaranja. Zbog svih ovih faktora, osnovna ljudska prava kao što su slobodno kretanje, putovanje ili molitva na javnim mjestima mnogi muslimani vide kao

Neki od savjeta koji nam mogu pomoći usred ove turbulentne političke islamofobne klime

1.Izgovaranje Bismille i oslanjanje na Allaha.

Znamo da šta god da je suđeno, doći će bez obzira gdje smo u kojem trenutku. Tako vidimo život. Kad god izađemo iz našeg doma, trebali bismo prilikom izlaska uputiti dovu Uzvišenom Allahu da nas zaštiti od zla: Bismillahi, tevekkeltu ‘alellahi, la havle vela kuvvete illa billah.Prijevod ove dove glasi: U ime Allaha, oslanjam se na Allaha i nema moći niti snage mimo Allaha!

Učenje ove dove je i sunnet je Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Prenosi Enes, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko kaže kada izađe iz kuće: „U ime Allaha, oslanjam se na Allaha i nema moći niti snage mimo Allahove!“ bude mu rečeno: „Upućen si, spašen i zaštićen!“ A šejtan kaže drugom šejtanu: „Šta ćeš sa čovjekom koji je upućen, spašen i zaštićen?(Ebu Davud)

Kada izađemo, oslanjajući se na Allaha, znajući da je On Taj koji nas svojim vodstvom spašava od grijeha i od zla, zasigurno će naša srca naći u tome smiraj. Pouzdajmo se u Allaha, jer On nam je dovoljan Zaštitnik.

2.Istraživanje lokacije

Kad god idete na novu lokaciju, svakako napravite istraživanje. Upoznajte se s poviješću mjesta koje posjećujete i njihovu kulturu. Saznajte kako se odnose prema manjinama u svojoj zemlji itd. Također, saznajte više o njihovoj političkoj situaciji. Ove informacije će dati dobar pregled onoga šta možete očekivati ​​u određenoj zemlji.

3.Povezivanje s lokalnim stanovništvom

Dobivate bogatije iskustvo putovanja kada se povežete s lokalnim stanovništvom u novoj zemlji. Oni mogu podijeliti s vama svoju stvarnost i također vam mogu reći iz prve ruke kamo ići, što učiniti, a što izbjegavati. Npr. Facebook grupe kao vrsta online zajednice mogu koristiti u povezivanju s lokalnim stanovništvom.

4.Pronalazak muslimana na tom području

Pronalaženje lokalni muslimana u tom području kao putnika može vas umiriti. Možete saznati kako je biti musliman u određenoj zemlji, kako se postupa s muslimanima, gdje se nalaze džamije, halal hrana i sl. Lokalna džamija je odličan način da upoznate muslimansko stanovništvo.

5.Praćenje aktualnih vijesti

Važno je s vremena na vrijeme provjeriti aktualne vijesti, osobito kada posjećujete novu lokaciju. Provjerite lokalne i međunarodne izvore vijesti za izvještavanje o lokaciji koju posjećujete.

6.Pripremite se za rješavanje problematičnih pitanja i scenarija

Kao muslimani, ponekad se možemo suočiti s neželjenim situacijama poput sukoba ili uznemiravanja. Što učiniti u takvoj situaciji? Ako vam netko dobacuje pogrdne riječi ili vam postavlja nepristojna pitanja, prvo ga ignorirajte, pogotovo ako vam ne prijeti nasiljem. Ako situacija eskalira ili postane nasilna, odmah kontaktirajte policiju. Spremite policijski broj zemlje koju posjećujete na svoj telefon. Upoznajte se sa svojim pravima kao turista i kontaktirajte veleposlanstvo svoje zemlje ako dođe do bilo kakve situacije.

  1. Sigurnost

Sigurnost uvijek stavite na prvo mjesto i budite razboriti kada putujete. Ako vam se mjesto čini previše sumnjivo ili opasno, odustanite od puta se tamo. Provjerite kakva je stopa kriminala, odnosno koliko je samo mjesto sigurno, da li postoje npr. djelovi grada koji su sigurniji, odnosno koji nisu, da li je sigurno šetati uokolo noću itd…

Nemojte dopustiti da stranci, taksisti, pa čak ni vaši pratitelji na društvenim mrežama znaju točnu lokaciju gdje ste ili ćete boraviti tijekom vašeg odmora. Neka to znaju vaši blisku ljudi. Ako možete naučiti neke osnovne vještine samoobrane, dobro će vam doći.

Ovo su neki od koraka koje možete poduzeti prije i tijekom putovanja. Ako želite putovati, ali se bojite toga, idite s grupom prijatelja ili članova obitelji. Kako god krenuli, upamtite da je Allah uvijek uz vas.

Izvor: Discovering islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta