Poučne priče i tekstovi

Nije ona ekstremista!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nije ona ekstremista, već pokorna mu’minka. Nije ona “bula”, već vjernica, muslimanka. Niko joj nije isprao mozak, samo je Allahu poslušna. Nije se zamotala, već skrila ukrase svoje od onih koji je pogledima grijesima prljaju. Nemojte osjećati sažaljenje nad njom, nije joj potrebno. Nemojte je smatrati…

potlačenom jadnicom, ona je ponosna. Nije se ona skrila pod hidžabom da bi od vas drukčija bila, već da bi svome Gospodaru ugodila. Misliš da je manje vrijedna? Onda se varaš! U tvojim očima možda jeste, ali šta njoj to znači? Nije joj važno tvoje mišljenje, jer si ti samo insan poput nje. Ne pati ona od kompleksa niže vrijednosti da bi se dodvoravala ljudima oko sebe, želeći biti poput njih, približiti im se sličnim ponašanjem i djelima. Ti ćeš se vratiti Onome ko ti je dušu stvorio, isto kao i ona. Ti joj nikakvu korist ne možeš donijeti niti štetu nanijeti, bez dozvole Onoga zbog koga ona čini ovo sve.

Zašto bi se ona na tebe oslonila i zadovoljstvu tvome težila? Ko si ti, do jedan od bezbroj onih koji su ovdje živjeli, pa nestali. Ko si ti, do grumen zemlje i kap tečnosti, isto kao i ona?! Tvoj je rok unaprijed određen, a ti nikakvog utjecaja na to nemaš. Moli se da kreneš putem njenim, umjesto da je osuđuješ. Traži da koračaš njenim stazama, umjesto što joj se smiješ. Tvoj cilj je da uživaš na ovome svijetu, a njen cilj je Džennet. Trčiš dunjalučkom stazom, tražiš nagradu na sve strane, i taman da je stigneš, a ona iščezne, nestane, jer ne postoji! Ona je samo priviđanje i fatamorgana. I uporno tako, dok se ne umoriš, i skončaš kao gubitnik.

Njen cilj je plemenitiji. Njen cilj je Džennet prostrani i vječni. Traži njen cilj i budi  pobjednik, kod Allaha zaštićen, nagradama okićen.
Ona je u pravu, budi i ti! Pusti ljude i njihovo zadovoljstvo, jer ono je nedostižno. Pusti uživanje na ovome svijetu, jer ono dušu ne hrani. Ne trči za prolaznim, nećeš cilj pronaći. Potraži znakove u prolaznom, požuri za vječnim.

Biti čestita, moralna, skrivena od pogleda, uzorna i mužu poslušna. Obilaziti rodbinu, majku, babu paziti, poštovati komšije, i selam svuda širiti. Starijima hizmet činiti, djeci odgoj pružiti, svakome njegovo pravo dati. A najvažnije od svega, Allahu sedždu činiti, i u svemu tome, samo Njegovo zadovoljstvo tražiti. Dobra svojoj porodici, korisna islamu i zajednici. Zar to ekstremnim zoveš?

Kada sve ovo pročitaš, po običaju, mahane nam traži: “Ova radi ‘vako, ona čini ‘nako…” Mi cilj plemeniti slijedimo, ljudska smo bića i nismo savršene. Pokušavajući da nas “ocrniš” na sve načine, sebe nećeš učiniti boljim! Reci o nama šta želiš, ti i dalje ostaješ ti, sa istim mislima sa kojima liježeš u postelju, sa istim sobom, jutrom se budiš. Ekstremno je tvoje razmišljanje, a ne moj hidžab.

Allah je zadovoljan njima, a i oni su zadovoljni Njime. Oni su Allahova stranka, a doista oni koji su u Allahovoj stranci, oni su istinski pobjednici.” (El-Mudžadela, 22)

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta