Tekstovi

Nijjet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nijjet. Kada spomenemo ovu riječ, većina osoba pomisli na nijjet za namaz, post, hadž, učenje Kur’ana ili bilo koje dobro djelo. Kod nas, u Bosni i Hercegovini, često se ova riječ koristi i za sve što planiramo uraditi, naročito kod malo starijih generacija koje kažu na primjer: „Zanijetio sam sutra zijaretiti nekoga.“ Riječ „nijjet“ dolazi od arapske riječi نية što znači namjera, nakana, volja, težnja, naum, cilj, odredište… Zanimljivo je da su u korijenu ove riječi od tri, dva slaba harfa ن و ي  (نوى). Glagol نوى  znači: namjeravati, naumiti, nakaniti, poći, uputiti se u (prema), sačuvati, zaštiti. Dodamo li prijedlog ب ovaj glagol će značiti dati dobro. Dodamo li prijedlog عن značit će odustati, suzdržati se.

Od Omera ibnu-l-Hattaba se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem rekao: Djela se vrednuju samo prema namjerama, i svakom čovjeku pripada samo ono što je naumio, pa ko se iseli (učini hidžru) radi Allaha i Njegovog Poslanika, njegovo je preseljenje Allahu i Njegovom Poslaniku. A ko se iseli s namjerom da zadobije dobra ovog svijeta ili radi žene koju bi oženio, pa njegovo je preseljenje/hidžra onome čemu se i preselio.(Hadis bilježe Buharija i Muslim)

Nijjet spada u jednu od najtežih borbi čovjeka sa samim sobom, naročito u vremenu kada su društvene mreže postale popularne. SubhanaAllah, toliko je teško očistiti nijjet od primjesa ovozemaljske koristi, poput popularnosti, pohvala drugih ljudi, do njihovih lajkova.

Uzmemo li u obzir ljepotu arapskog jezika i njegovu polisemiju, možemo razumijeti da će nas namjera dovesti do dobra ako se suzdržimo od kvarenja nijjeta.

Posebna je opasnost što nijjet nije nešto statično. Nijjet može u početku da bude čist, a da se nakon određenog perioda pokvari i isprlja. Nekada čovjek pomogne nekome, udijeli, i to bude čisto radi Allaha Uzvišenog. Ali, uskoro poželi da objavi fotografiju, makar i sakrivenog lica, osobe kojoj je nešto udijelio. Objavi sliku, započnu lajkovi i pohvale, a zatim čovjeku se počne smanjivati osjećaj zadovoljstva što je to djelo učinio radi Allaha, i započne se diviti svojoj popularnosti. Sljedeći put, već dok pomaže nekome, razmišlja kako će uslikati ljepšu sliku i steći veći ugled i više pohvala.

Ili, uradi neko djelo u početku čisto radi Allaha, ali poslije počne gledati materijalnu korist u tome. Na primjer, pomogne prijatelju u nekoj situaciji, ali nakon nekog vremena kada mu taj isti prijatelj bude u mogućnosti  pomoći u nečemu kaže: „Sjećaš li se kada sam ja tebi tad i tad valjao?“- tražeći na taj način uzvraćanje na učinjenu uslugu, zbog čega se traže zahvalnost i nagrada od stvorenja, umjesto od Stvoritelja.
_____________________

Čuvajmo se Dana kada će naša djela i namjere izaći na vidjelo. Zamislimo da računamo da imamo mnoštvo dobrih djela, a da na Sudnjem danu ne nađemo niti jedno ili tek nekoliko njih. Da nam propadnu djela koja smo radili radi Njega zbog lažne popularnosti koju smo stekli, ili zbog traženja da nam to ljudi vide, uzvrate, iskažu zahvalnost.

Kada radimo dobro djelo čisto radi Njega, nije nam potreban „aplauz“ ljudi. Nije nam potrebna zahvalnost i pohvala od drugih. Ne očekujemo ništa ni od koga, osim od Njega. A takvo djelo, ili takva djela, nikada ne mogu propasti. Nikada ne možemo izgubiti. Jer, On je pravedni, Onaj koji ne zaboravlja. Onaj koji višestruko nagrađuje.

Toliko mnogo puta smo se pogubili čineći dobro, jer smo očekivali od ljudi. Toliko puta smo izgubili slast u činjenju dobra. Toliko puta smo se razočarali u dobro – jer smo imali pogrešan nijjet, očekivali smo nagradu od ljudi, zahvalnost od ljudi, priznanje od ljudi. Toliko puta smo izgubili sebe u dobru. Znajmo da svo dobro koje uradimo radi Njega, sa čistim nijjetom, time smo dali zajam Njemu:“Ko će Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogustruko vratio,a uz to i nagradu plemenitu dobio. “ (sura Al-Hadid, 11)

Gospodaru naš, molimo Te da sačuvaš naše nijjete i da nam pomogneš da nam oni donesu samo dobro. Sačuvaj nas od djela od kojih nećemo imati nikakva dobra na ovom i na budućem svijetu. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta