Tekstovi

Kako raditi na sebi?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vratih se na teme o kojima biste voljeli čitati i naiđoh na jedan od prijedloga: kako raditi na sebi, kako biti bolji.

Ovo pitanje možemo razumjeti na dva načina:

  • Kako raditi na sebi popravljajući svoju vjeru i svoj odnos prema Gospodaru
  • Kako raditi na sebi i poboljšati svoj ovozemaljski život, a između ostalog i svoj odnos prema drugima (ovo možemo podijeliti na mnogo aspekata)

Ova tema je toliko opširna, da bi nekoliko knjiga bilo malo pisati o njoj. Ali, ono što je mnogo bitnije od toga jeste donijeti čvrst nijjet i krenuti odlučno i istrajno sa sitnim promjenama i raditi na sebi. Korak po korak. Naizgled sitni koraci koji su konstantni donose mnogo veće rezultate od onih krupnih u kojima se ne ustraje. U nastavku nekoliko savjeta:

  1. Kako raditi na sebi popravljajući svoju vjeru i svoj odnos prema Gospodaru?

Prvo i najvažnije na čemu trebamo raditi jeste naša svijest o Uzvišenom Allahu. A to podrazumijeva da će sve ono što radimo od dobrih djela i ibadeta uistinu i ostaviti trag na nas, da će nas mijenjati na bolje i da neće biti samo puka forma. Na početku je, zaista, teško raditi na tome da podignemo svijest o Uzvišenom Allahu. To je ihsan– najveći stupanj imana: da robujemo Uzvišenom Allahu kao da Ga vidimo, jer iako mi Njega ne vidimo On nas vidi.

Želimo stati na namaz: kakva je svrha mog namaza? Moj Gospodar me gleda, čuje, sluša.

Želimo o nekome pričati nešto loše iza leđa: moj Gospodar čuje. Iako osoba o kojoj želim pričati nije tu, moj Gospodar zna za ovaj razgovor.

Radimo neko dobro djelo: ne mora niko znati, moj Gospodar zna. On će me nagraditi. Ne trebaju mi pohvale drugih ljudi.

Ja sam roditelj, supružnik. Niko ne vidi kako postupam prema onima koji su slabiji od mene. Ali, Gospodar moj je o svemu obaviješteni i On sve vidi. Da bismo radili na podizanju svijesti o Uzvišenom Allahu, nužno je da Ga upoznamo, i to onako kako je On sebe opisao u Kur’anu Časnom, Svojim lijepim imenima i svojstvima. Ovakav zaključak nas vraća na početak Objave: “Uči, čitaj, u ime Gospodara koji stvara! (sura Al-Alaq, 1)

Da je znanje temelj za svijest o Uzvišenom Allahu potvrđuje 20. ajet sure Fatir: “A Allaha se boje od robova Njegovih- učeni…“
________________

Dužnost vjernika je da uče o svome Gospodaru, da Ga upoznaju. Kolika je vrijednost znanja o Allahovim imenima ukazuje i hadis Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi wa sellem, u kojem kaže: „Allah ima devedeset i devet imena- stotinu manje jedno. Ko ih nauči, ući će u Džennet. (Hadis prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, a bilježe Buharija i Muslim)

Na šta se odnosi ovaj dio hadisa „ko ih nauči“- učenjaci se razilaze. Jedno od mišljenja jeste i da se ovaj dio hadisa odnosi na one koji nauče, shvate i razumiju suštinsko značenje Allahovih imena, te po tome postupaju u svome životu. Ako uzmemo u obzir ovakvo razumijevanje ovog hadisa, shvatit ćemo da nam je, ukoliko želimo raditi na sebi i svom imanu, neophodno učiti o našem Gospodaru. Učiti i primjenjivati naučeno.

Bitno je napomenuti da je neophodno da oplemenimo i svoje znanje o melecima, Allahovim Knjigama, poslanicima, Sudnjem danu i Allahovom određenju, jer na taj način jačamo svoj iman. Često čovjek vjeruje u nešto površno, ne suštinski, i takvog čovjeka i najslabiji vjetar može izbaciti iz kolosijeka i uzdrmati njegov iman. Čovjek koji je istinski spoznao Uzvišenog Allaha i koji posjeduje znanje o svome Gospodaru, mnogo stamenije kroči kroz dunjaluk i dunjalučka iskušenja.

Drugo bitno jeste držati se Allahovih naredbi a kloniti se zabrana i sumnjivih stvari. Namaz, post, zekat, hadž, učenje Kur’ana i zikr pomažu čovjeku da mijenja sebe, ali opet, samo ako suštinski razumije ibadete i njihov značaj. Cilj svih nabrojanih ibadeta nije forma, već suština.

Namaz nakon kojeg započnemo ogovaranje, laganje, psovanje ili bilo koji grijeh- dovodi u pitanje da li smo razumjeli pravu svrhu namaza. Post u toku kojeg ezijetimo druge ljude, činimo zulum drugima- ukazuje nam da nismo razumjeli da post nije samo ustezanje od hrane i pića, već i svega onoga što je ružno. Zekat prilikom kojeg izdvajamo najslabije- uči nas da nismo srcem prihvatili propis zekata i da kada srcem u najam dajemo Uzvišenom – dajemo najbolje a ne najslabije.

Hadž tokom kojeg šaljemo drugima svake minute slike, selfije i videe u kojima poziramo pored svetih mjesta- ukazuje nam da nismo shvatili vrijednost mjesta na kojima se nalazimo i veličinu žrtve koju podnosimo zarad Allahovog dž.š. zadovoljstva.

*Tekst će se nastaviti, inšallah.
_____________

Topla preporuka za knjige o Allahovim imenima i svojstvima uvaženog autora Sanela Ramića pod naslovom „Komentar Allahovih lijepih imena iz Kur‘ana“.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta