Tekstovi

6 stvari iz jednog ajeta koje će ti promijeniti život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uzvišeni Allah nam je dao upute u Njegovoj objavi. Ima jedan ajet koji se često spominje i ponavlja, koji je široko obuhvatan na naše živote. Koji je to ajet? To je ajet iz sure En-Nahl, koji glasi: „Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje. (En-Nahl, 90.)

Na prvom mjestu je pravda, pravednost, poštivanje tuđih prava…prvenstveno govoreći o našem poštivanju prema Uzvišenom Allahu, kada se ponašamo pravedno u tom odnosu, to će osigurati da obožavamo samo Njega, jer je On jedini dostojan obožavanja. Nitko mimo Njega nije dostojan niti zaslužuje da ga se obožava.

Naravno, pravednost se odnosi i na sve drugo u našim životima, na sve poslove, odnose i tako dalje. Da radimo ono šta je ispravno i razlikujemo ga od pogrešnog, pravednost u međuljudskim odnosima, trebamo biti pošteni i fer. Ako se netko zatekne kao svjedok, sudac između ljudi i sl., treba se bojati Uzvišenog Allaha, biti ispravan i nepodmitljiv.

Druga važna Allahova instrukcija je da budemo dobri, ljubazni, da udjeljujemo bližnjima. Ne precizira se o kojoj se potrebi i kakvom udjeljivanju radi, ali općenito je važno da shvatimo važnost istoga. To može biti udjeljivanje poklona, a još bitnije od toga i na većem stepenu jest da ako nam se obrati netko od bližnjih da je u potrebi, a mi smo u mogućnosti, Allah očekuje od nas da pomognemo. Ne budimo škrtice, jer Uzvišeni Allah je nama dao ono šta imamo. On želi vidjeti kako ćemo mi postupati, hoćemo li pomoći drugima u potrebi.

Nakon toga, Gospodar nas upozorava i zabranjuje nam tri stvari – razvrat i nemoral, bilo šta nemoralno uključujući i to da gledamo nekoga očima omalovažavanja, da mislimo da smo bolji od drugih. Allah samo zna ljudska srca i kroz šta tko prolazi. Nemoral uključuje mnogo stvari, poput preljuba, gledanja u zabranjeno, golotinju itd. Ako je neka osoba na visokom nivou morala, sigurno će imati osjećaj zadovoljstva i sreće, smirenosti, ispunjenosti. Zabranjene su nam loše stvari, zlo, prelaženje Allahovih granica. On ne želi da prelazimo granice koje nam je postavio, za naše dobro i sa razlogom. Pa ako uspijemo sačuvati sebe od nemorala, zla i prelaženja Allahovih granica, inšallah uspjeli smo.

Istinsko povezivanje sa Allahovom objavom će nam osigurati da se aktiviramo u činjenju dobrih stvari i klonimo se loših. Bolje ćemo razlikovati dobro od zla. Ne možemo biti vjernici, a zanemarivati Allahove propise olako. Trebamo slijediti Allahovu uputu, Njegove granice i primjer Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Svrha objave nije da nas ograniči, već da nam omogući da vodimo najbolje živote koje možemo voditi, jer Onaj koji nas je stvorio zasigurno nas zna bolje od nas samih. Molimo Allaha za dobro na ovome i Onome svijetu. Amin

Izvor: „This 1 verse mentions 6 life changing things“ – predavanje Mufti Menk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta