Za sestre

Njega tijela tokom trudnoće

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U ovome broju govorit ćemo o jednom od najljepših perioda u životu svake žene – trudnoći. U tom popularno nazvanom ”drugom stanju”, lice svake žene zrači pozitivnom energijom i isijava sreću i zadovoljstvo. Ali, ono na što želimo skrenuti pažnju odnosi se na aspekt ženskog tijela i njegu u trudnoći. Tijelo će se mijenjati, i to je nužno, ali niti jedna od nas ne bi smjela dozvoliti da se tijelo deformira. Sve što je potrebno uraditi jeste na vrijeme se raspitati o pravim kozmetičkim tretmanima koji su prilagođeni trudnicama kao i o pravilnoj i dozvoljenoj tjelovježbi.

Mnogobrojna istraživanja akušera i ginekologa pokazala su da tjelovježba nema nikakav štetan utjecaj na tok trudnoće, već naprotiv blagotvorno djeluju kako na majku tako i na plod. Ali, izbor tjelovježbi kao i konsultacije sa ljekarom su obavezni. Ukoliko se pitate od kada se može početi sa vježbanjem, odgovor je – od samog početka. Međutim, ono što treba  izbjegavati jeste skakanje. Ovakav savjet odnosi se prije svega na sportistkinje i žene koje su i prije trudnoće redovito vježbale. Opet se apostrofira nužnost konsultacija sa ljekarom. I ukoliko ljekar nije ustanovio suprotno i ukoliko je eliminirana mogućnost kontraindikacija, tjelovježba će trudnicama pomoći u održanju mišićnog tonusa i poboljšanju funkcioniranja kardiovaskularnog sistema, pomoći će pri kontroli povećanja tjelesne mase, a zaštitit će ih od hipertenzije, venske tromboze, proširenih vena i bolova u leđima.

Tjelesne aktivnosti koje se u svakom slučaju preporučuju su prije svega pješačenje, vožnja biciklom, plivanje, fitnes prilagođen trudnicama kao i vježbe disanja koje će pomoći tijekom samog porođaja. Pješačenje se preporučuje svakodnevno, ima odlične efekte na kardiovaskularni sistem, čini i održava  gipkijim mišiće nogu. Vožnja biciklom je isto jako dobar odabir jer ste na svježem zraku i same određujete tempo napora. Ali plivanje je svakako najbolji izbor tjelovježbe za trudnice, kojim se stječe opća kondicija, svi mišići se rasterećuju i kralježnica, poboljšava se venski krvotok i prokrvljenost uopće. Nadalje, preporučuje se fitnes prilagođen trudnicama kao i drugi oblici tjelovježbi koji se nude u vašem okruženju, a pod preporukom i nadzorom ljekara. Tokom vježbanja morale biste pozorno osluškivati svoje tijelo. Znaci koji ukazuju da morate prekinuti s vježbanjem su: bol u bilo kojem dijelu tijela, spazam – grčevi ili probadanje, nesvjestica ili vrtoglavica, tahikardija – pojačano lupanje srca, glavobolja, pojačan otok ruku, stopala, zglobova ili lica, istjecanje plodove vode, vaginalno krvarenje… Ako ste uočile neki od simptoma, napravite predah, a ako bilo koji od simptoma ne nestane, javite se odmah u najbližu zdravstvenu ustanovu.

A sada nekoliko kozmetičkih savjeta koji će vam pomoći da svoje tijelo održite u top formi. Tretmani koji se preporučuju su:

-Masaža je odličan način za opuštanje. Najboljim izborom čini se dobra stara relaks masaža sa odabranim aromatičnim uljima koja će vam pomoći u eliminaciji toksina, otkloniti umor, ublažiti glavobolju, poboljšati cirkulaciju.

-Depilacije toplim voskom umjesto škodljivim hemijskim sredstvima.

-Odlazak na manikuru i pedikuru svakako će vam prijati i učiniti da se osjećate boljom i relaksiranijom.

-Da biste izbjegle pojavu strija i pucanje kože svakako od prvog dana krenite sa primjenom ulja i masažom po najkritičnijim tačkama tijela. Maslinovo ulje jedan je od najboljih izbora, mada možete koristiti i bademovo ulje kao i već gotove pripravke ulja sa travama koje možete kupiti u svim bolje opremljenim drogerijama i apotekama.

Ono što svakako morate izbjegavati i što je ocijenjeno štetnim jeste odlazak u saunu, kupanje u jako toploj vodi, odlazak u solarij, upotreba sredstava za samopotamnjivanje kože jer prodiru u kožu, a samim tim i u krv.

Drage buduće majke, izaberite za sebe idealnu rekreaciju i tretmane uljepšavanja. Tijelo će vam biti zahvalno, a vi, bez sumnje, sretnije i zadovoljnije.

Nurmina Strika – www.el-asr.com
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta