Ramazan

Noć bolja od hiljadu mjeseci

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ta noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci..osamdeset tri godine i četiri mjeseca… Uzvišeni Allah je iz Njegove mudrosti ostavio ovu noć „tajnom“ dok se ne dogodi, odnosno nije 100% precizirano da je to 27.noć, kao što mnogi vjeruju, ali sa sigurnošću znamo da je u neparnim noćima zadnje trećine ramazana. Na nama je da tragamo za njom i iskoristimo ju maksimalno.

Noć u kojoj je objavljena knjiga upute čovječanstvu (Kur’an) i koja je hrana naše duše. Noć u kojoj se mir i blagoslov i Allahova milost spuštaju zajedno s melekima na prvo nebo.

Allah Uzvišeni se svake noći, u zadnjoj njenoj trećini spušta na zemaljsko nebo, a onda kaže: “Ko Me doziva, da mu se odazovem? Ko od Mene nešto tražim, da mu udovoljim? Ko traži oprost, da mu oprostim? (Muslim)

Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr – a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki, i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga spuštaju se u njoj zbog odluke svake, Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (97:1.-5.)

Muslimani generalno, a naročito u ramazanu, trebamo se natjecati u činjenju dobrih djela. U suri El-Ma’ide, Allah kaže: A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.(El-Ma’ide, 48.)

Kada je Aiša, r.a. upitala Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koju dovu da uči o ovoj noći, Poslanik joj je rekao: O Allahu, ti si Onaj Koji voli opraštati, pa te molim da mi oprostiš.“ (Allahumme inneke a’afuwwun tuhibbul-‘afwa fa’fu ‘anni)

Vjernik će doći Allahu na Sudnjem danu i Allah će staviti zastor između milijardi ljudi i između Njega i tog vjernika, a onda će toj osobi reći: Sjećaš li se tog i tog grijeha koji si učinio/la?“, Allah će spominjati grijehe koje je vjernik učinio. A rob će reći: „Sjećam se Gospodaru.“ I tada će misliti da je „uništen“ zbog grijeha koje je počinio. Na to će mu Uzvišeni Allah reći: „Ja sam te tvoje grijehe sakrio na dunjaluku i danas ti ih opraštam. (Ibn Madže)

Ne odgađajmo pokajanje, dovimo Allahu da nam oprosti grijehe kojih se sjećamo i koje smo zaboravili, trčimo da se pokajemo i nadajmo se oprostu Onoga koji voli opraštati.

Molimo Allaha da budemo od onih kojima je Zadovoljan i da Lejletul kadr (a i druge dane i noći koliko smo god u mogućnosti) provedemo u ibadetu. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta