Knjige

Nova knjiga “Kazivanje o vjerovjesnicima”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
 
Neka je hvala Svevišnjem Allahu. Njega hvalimo, od Njega pomoć i oprost tražimo, Njemu se utječemo od zla naših duša i naših loših djela. Niko ne može u zabludu odvesti onog koga Svevišnji Allah uputi, a niko ne može uputiti onog koga On u zabludi ostavi. 
 
“O vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani!” (Alu Imran, 102) 
Djeca su najveća blagodat koju je Allah podario čovjeku. Dijete, to je dunjalučki ukras, ali istovremeno i emanet kojem smo dužni poklanjati posebnu pažnju.
Uzvišeni je kazao: “O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od Vatre kojoj su ljudi i kamenje gorivo, o kojoj se meleki strogi i snažni brinu, koji se onome što im Allah zapovjedi ne opiru, i koji ono što im se naredi izvršavaju.” (Et-Tahrim, 6)
 
Allahov poslanik Muhammed, alejhis-selam, rekao je: “Svi ste vi pastiri i odgovorni ste za svoja stada.”
Dobročinstvom prema djeci i njihovim pravilnim odgojem roditelji ispunjavaju ovaj emanet, a zapostavljanje odgoja vodi ka pronevjeri tog emaneta.
 
Naširoko je poznato da su najučinkovitija sredstva u odgoju djece upravo kazivanja i zbog toga mnogi učitelji u radu sa djecom često pripovijedaju priče kako bi ih nečemu naučili. Nažalost, u tome najčešće posežu za zapadnim kazivanjima, koja ugrožavaju moral, ahlak, i prāve vrijednosti kod djeteta, a zanemaruju našu znamenitu islamsku historiju obogaćenu najljepšim kazivanjima – o vjerovjesnicima, o ashabima, o tabiinima, koja našu djecu uče istinskim moralnim vrijednostima.
 
Ako bi se neko zapitao zašto trebamo proučavati kazivanja o vjerovjesnicima, kao odgovor na to naveli bismo mu najbitnije razloge zbog kojih ih trebamo proučavati:
  1. Allah nam je naredio i preporučio da se za vjerovjesnicima povodimo: “Njih je Allah uputio, i zato slijedi njihov put” (El-En’am, 90). A, kada Allah nešto naredi Svome Poslaniku, to je ujedno i naredba njegovom ummetu, s obzirom na to da je Allah rekao: “Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji nadu polaže u Allaha i Posljednji dan, i koji često Allaha spominje” (El-Ahzab, 21).
  2. Vjerovjesnici su sačuvani zablude i grijeha, naročito onih koji su tiču vjerovanja.
  3. U proučavanju njihovih života nazire se najveća pouka onima koji pozivaju Allahu uzvišenom. Vjerovjesnici su nam uzor kada je posrijedi vjerovanje, ahlak i strpljenje na poteškoćama. Imajući to u vidu, kada neki vjernik bude iskušan, treba da ima na umu da su iskušavani i oni koji su bolji od njega.
  4. Izučavanje njihovih života koristi nam u svakoj prilici, a pogotovo u vremenu u kojem živimo kada su sljedbenici islama manjina. Zbog toga, od iznimne nam je važnosti da imamo uzora kojeg ćemo slijediti kako bi nas Allah pomogao, kao što je pomogao i njih.
  5. Kazivanja o vjerovjesnicima osnažuju srca i jača se uvjerenje da lijepa konačnica i Allahova pomoć pripadaju bogobojaznim vjernicima: “A sve ove vijesti koje ti o pojedinim događajima o poslanicima kazujemo zato su da njima srce tvoje učvrstimo. I u ovima došla ti je prava istina, i pouka, i vjernicima opomena” (Hud, 120).
  6. Proučavanje života vjerovjesnikā daje nam presjek borbe između istine i laži, te kako Allah na koncu pruža pomoć onima koji se istine drže, koji vjeruju u Njega i slijede Njegovog Poslanika, alejhis-selam.
  7. Kazivanja o vjerovjesnicima povećavaju nam ljubav prema vjerovjesnicima i želju da budemo u njihovom društvu tako što ćemo se za njima povoditi.
  8. Čestiti ashab Enes kazuje da je neki čovjek upitao Vjerovjesnika kada će nastupiti Sudnji čas, a Allahov Poslanik upita ga: “A šta si za njega pripremio?” “Ništa”, čovjek odgovori, “osim to što volim Allaha i Njegovog Poslanika.” Na to mu Poslanik reče: “Ti ćeš biti sa onima koje voliš.” Enes je kazivao: “Ničemu se nismo toliko obradovali kao što smo se obradovali Vjerovjesnikovim riječima: ‘Ti ćeš biti sa onima koje voliš!’ Ja volim Vjerovjesnika, Ebu Bekra i Omera, i nadam se da ću zbog svoje ljubavi prema njima biti u njihovom društvu, iako nisam učinio djela koja su oni učinili.”
Pa, hajde da se saživimo s tim kazivanjima i da postignemo sreću slijedeći njihov zadivljujući primjer.
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta