Humanitarni kutak

Novembarska akcija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braćo i cjenjene sestre, u mjesecu oktobru je bilo 155 uplata koje možete vidjeti OVDJE. Prije nego navedemo kategorije za koje će se prikupljati pomoć u mjesecu novembru, želimo se osvrnuti na jednu stvar a to je da nam se obraćaju mnogi sa…

molbama da se pokrene prikupljanje pomoći za osobe koje su teško oboljele i kojima trebaju velika sredstva za operacije. Insan se zaista nadje u nezavidnoj situaciji, jer se obicno radi o operacijama zivotne vaznosti, medjutim na drugoj strani se radi o ogromnim sumama novca koje su potrebne, tako da se nadjemo u velikoj dilemi jer se ne moze tek tako jednostavno preci preko ovih zahtjeva, ali nasi primarni ciljevi, kada smo pokrenuli humanitarni kutak su, kao sto smo ranije navodili, osobe koje su u teskom materijalnom stanju (znaci muslimani koji su mnogo siromasni i nemaju sredstava za osnovne zivotne potrebe).

Tako da kada postavljamo slucajeve kojima je potreban novac za operacije onda se udaljavamo od naseg prvobitnog cilja, uz to smatramo da se ne prikupi toliko mnogo sredstava preko NUM-a za njihove operacije kako bi nesto znacajno promjenilo njihovo stanje (dolazi nam zahtjeva gdje je potrebno i preko 50 hiljada eura za operaciju) i kada ponekad postavimo ovakav neki slucaj onda nam u medjuvremenu pristigne jos nekoliko slicnih zahtjeva za druge osobe. Tako da smo odlucili da ubuduce, inshaAllah, uzimamo slucajeve kojima nije potrebno toliko mnogo novca za operaciju (do hiljadu eura) i ponekad cemo napraviti izuzetak kada se radi o maloj djeci.

Za mjesec novembar smo odlucili da se prikuplja pomoc za dvije kategorije, a to su:

1. Fond NUM stranice

Kao sto smo spomenuli nama je primarni cilj da pomognemo sto veci broj muslimana koji jedva izlaze na kraj sa osnovnim zivotnim sredstvima (hrana, placanje kirije i režija, ljekovi, odjeca, skolski pribor za djecu i sl.) i ovdje stavljamo u prioritet jetime, samohrane majke sa djecom, bolesne, stare nane i dede, te porodice u kojima su oba roditelja nezaposleni ili familije sa malim mjesecnim primanjima. U proslom mjesecu smo imali dva potresna slucaja za koje je prikupljana pomoc za njihove operacije, tako da je mnogo novca poslano za njih i automatski se to odrazilo da je u mjesecu oktobru prikupljeno prilicno malo sredstava za fond NUM stranice, tj. necemo biti u stanju, zbog nedostatka sredstava, da prosljedimo pomoc mnogim siromasnim i bolesnim.

To je jedan od razloga sto smo za ovaj mjesec odabrali samo dvije kategorije da se prikuplja pomoc, jer vjerujte da osjecamo da je u ovome veliki hajr, jer bilo je ranijih mjeseci u kojima smo mogli preusmjeriti iz NUM fonda pomoc za desetine potrebnih muslimanskih familija.

Ovdje zelimo da jos jednom uputimo dovu Uzvisenom Allahu da obilato nagradi na obadva svijeta one posjetioce stranice koji se smiluju svojoj braci i sestrama po vjeri i udjele dio svog imetka koji su mukotrpno stjecali. Rekao je Allahov Poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem,: “Zaista je Allah milostiv prema onim Svojim robovima koji su samilosni prema drugima.” (hadis biljezi Buharija i Muslim)

Novac koji dodje u fond NUM stranice pokusavamo dalje da prosljedimo do sto veceg broja siromasnih muslimana, te pokusavamo da pokrijemo sto veci prostor domovine Bosne i Hercegovine, preko nasih saradnika ili preko dzemata ili udruzenja koja se bave slicnim radom. Na ovom videu mozete pogledati suradnju sa bracom iz OKC Gradacac:

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navesti “za fond NUM stranice”

UPUTSTVO ZA UPLATE ĆETE NAĆI PRI DNU OVOG TEKSTA
___________________________________________________

2. Pomoc za dawu

Mnogo puta smo ranije pisali o potrebi ulaganja materijalnih sredstava u pomoci dzemata i onih koji rade na pozivanju u Allahovu vjeru. Zaista je tesko naci neki dawetski projekat koji nije u potrebi za finacijskom pomoci, pa tako i rad same ove stranice ne bi bio u mogucnosti da nije pomoci i brace i sestara koji uplacuju svoj doprinos za dawu. Walllahi, nepisivo nam mnogo znaci ova pomoc i to sto, uz sav radi i trud oko stranice, ne moramo misliti i na ovaj aspekt. Prije nekoliko godina smo nekoliko puta bili pred dilemom da li da nastavimo sa radom na stranici ili ne, bas iz ekonomskih razloga.

U zadnje vrijeme nam se javljaju dzemati iz BiH i pitaju da li mozemo da im posaljemo nesto sredstava, ali na zalost u zadnjih mjesec, dva nismo bili u stanju da pomognemo mnogo dzemata, zbog manjeg pristizanja sredstava u dawetski fond (bilo je mjeseci kada smo mogli pomoci i do 15-tak dzemata u BiH i malo sire). Pa zbog toga ponovo apelujemo, draga braco i sestre, da ne zaboravimo i ovaj segment i da pomognemo one dzemate koji se bore da se islam u BiH sacuva onakav kakav jeste, bez primjesa novotarija i raznih devijacija, te da se pomognu oni projekti kojima je cilj pozivanje ljudi u Allahovu vjeru.

Posljednja dogadjanja u Sarajevu i BiH su pokazali da ne nedostaje Allahovih neprijatelja i onih koji bi zeljeli da se ugasi svjetlo islama u BiH, pa budimo od onih koji ce to svjetlo pomoci.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navedite “za dawu”
____________________________________________

Uplate za ove slučajeve (uz obavezno navođenje za koga se šalje) možete izvršiti na sljedeće brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo:

BIC (SWIFT): NDEASESS

IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplačivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) može poslati u pismu na adresu:

Softić Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije možete slati i preko Western Uniona ili Moneygram-a , a novac koji se pošalje na ovaj način slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj način onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vaše ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koju ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podići.

OVA AKCIJA TRAJE DO 5. DECEMBRA, INSHAALLAH!
………………………………………….

“Oni koji svoja imanja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (Al-Baqara, ajet 261)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta