Odgovori

Odabiranje muža

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sta je najvaznije na osnovu cega djevojka odabire sebi muza i da li se odbijanjem poboznog momka izlaze kazni od Allaha dz.s. ?

Odgovor:

Najvaznije karakteristike na osnovu kojih djevojka treba odabrati sebi muza jesu vjera i narav mladica. Imovina i porijeklo drugorazredne su stvari, a najvaznije je, kao sto rekosmo, da mladozenja (prosac) bude pobozan i lijepog ahlaka (ponsanja), jer zena sa takvim covjekom nece izgubiti nista.

Ako je zadrzi u braku, zadrzat ce je na lijep nacin, a ako je razvede, razvesce je u dobrocinstvu. Uz to, pobozan i moralan covjek blagoslovljen je za svoju zenu i potomstvo, jer oni od njega uce vjeru i moral. U slucaju da prosac nema ove karakteristike, djevojka ga nece prihvatiti, narocito ako se radi o onome ko je nemaran u vezi namaza, ili, ne daj Boze, pije alkohol.

Onima koji uopce ne klanjaju , nije dopustena zenidba sa vjernicama, niti je vjernicama dopustena udaja za njih. Vazno je, dakle, da djevojka obrati paznju na vjeru i moral. Ako se uz to nadje i lijepo porijklo, onda je to jos potpunije, jer je Allahov poslanik Muhammed saws rekao: “Kada vam dodje (kao prosac) neko cijom ste vjerom i moralom zadovljni, ozenite ga.”
Najbolje je, svakako, da u tim karakteristikama postoji slicnost izmedju momka i djevojke.

Sejh Ibn-Usejmin r.a.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta