Odgovori

Alkohol ili svinjsko meso

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Da se primjetiti da mnogi bosnjaci izbjegavaju da jedu svinjsko meso, ali mnogi piju alkohol, pa me interesuje dali je jedenje svinjskog mesa veci grijeh od alkohola?

Odgovor:

We alejkumus-Selam!

Moramo znati da po pitanju grijeha, njihova osnovna podjela je na velike i male. S tim da svaki od tih malih grijeha sigurno vremenom moze porasti i preci u veliki grijeh. I znajte da ovakva i slicna pitanja nemaju neku veliku pouku i korist, jer grijeh je nesto za sto ako se insan ne pokaje Allahu na dunjaluku, biti ce pitan, odgovoran, cak i kaznjen, osim ako mu se Allah ne smiluje i predje preko tog gresnog postupka.

Tako da nema neke velike koristi iz spoznaje dal je nesto veci grijeh u odnosu na drugo, nego treba da se raspitujemo kako i na koji nacin adekvatno da pristupimo lijecenju tih poroka koji se, nazalost, nalaze pri vecini onih za koji sebe smatraju pravim vjernicima.

U pojedinim hadisima odmah nakon sirka Allah spominje da je najtezi grijeh neposlusnost roditeljima.U drugom je spomenuo da je najmanji vid i oblik kamate, kao da insan pocini zinaluk sa rodjenom majkom.

I svaki put isticao bi grijeh koji je prisutan kod onih kojima se obraca, tako da nema neke formule na osnovu koje mozemo reci da je jedan grijeh veci u odnosu na drugi, osim sto je u ajetu doslo da je Allah subhaneh obecao da nece nikome oprostiti da mu se pripisuje sudrug u ibadetu, a ono sto je mimo toga oprostit ce onome kome On hoce! A Allah subhaneh najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta