Odbijanje zla sa dobrom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dvije važne lekcije možemo naučiti iz riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

„Neka vjernik ne mrzi vjernicu, ako ne voli jednu osobinu kod nje, volit će drugu.“ (Muslim)

Prva je: ovaj hadis daje uputu u načinu ophođenje prema ženama, poznanicima, prijateljima, kolegama i bilo kome s kim imaš neki odnos ili s kim se družiš. On nas uči da pripremimo sebe na prihvatanje činjenice da svaka osoba s kojom imamo neku vrstu odnosa ili veze će zasigurno imati neki nedostatak, lošu osobinu ili neku karakternu crtu koju ne volimo. Tako ako nađemo to kod nje, razmislimo o onome što nam je obaveza ili što nam dolikuje da učinimo kako bi održali odnos i sačuvali vezu ljubavi i simpatije među nama.Imaj na umu njegove dobre osobine i važnost koju vjera pridaje održavanju dobrih socijalnih veza. Prelaženjem preko loših osobina i imanje na umu dobrih, veze odnosa i dobro drugarstvo biva očuvano a ovo je drugi izvor harmonije.

Druga lekcija je da nas uči kako da odagnamo tugu i zabrinutost a da uspostavimo korektan i iskren odnos u kojem svaka strana ispunjava svoje obaveze i prava prema drugome i tako se održi harmonija među njima. Onaj koji ne radi prema ovom učenju Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i radi suprotno, zapošljavajući sebe sa iznalaženjem loših osobina a ignorisanjem dobrih, nema sumnje da će takav biti pogođen brigom i tjeskobom i nema sumnje da će veza ljubavi između njega i onih koje voli biti prekinuta a mnoga prava i obaveze obje strane će biti narušene.

Mnogi ljudi sa visokim težnjama i unutrašnjom energijom su u stanju da sebe pripreme da se nose sa teškim nedaćama i iskušenjima sa strpljenjem i smirenosti ali kada se suoče sa malim i trivijalnim stvarima oni postanu zabrinuti i anksioizni, a njihova srca izgube čistoću misli i postanu zbunjena. Razlog iza ovoga je da su bili u stanju da pripreme sebe da se nose sa velikim situacijama ali su ignorisali male i kao posljedica toga, stvari koje su smatrali malim su ih uhvatile nespremnim i poremetile njihov mir.

Istinski jaka osoba priprema sebe da se nosi kako sa velikim tako i beznačajnim stvarima i traži pomoć od Allaha u tome i da ga Allah ne prepusti samom sebi ni koliko treptaj oka. Kada to uradi, male stvari postanu lahke za njega baš kao i velike i on očuva svoju prisebnost, sreću i smirenost.

Abdur-Rahman bin Nasir As-Sadi, rahimehullah…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta