Odgovori

Tri pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Brak sa ženom koja ne živi sa svojim mužem godinu dana

PITANJE: Selam alejkum!  Ja sam slobodan muškarac i želim da oženim ženu koja ne živi sa svoim mužem vec godinu, a nisu se razveli. Jesam li u grijehu ako je oženim pa da podnesemo za razvod ili se možemo šerijatski vjenčati, pa podnijet za razvod?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh. Ako sam dobro razumio pitanje, ona je još uvijek žena prvog muža i nije razvedena. Shodno tome nije vam dozvoljeno da vjenčate udatu ženu, što u osnovi nije ni validno. Njen muž treba da je prvobitno razvede, zatim da ona sačeka period tri mjesečna pranja, a zatim će vama biti dozvoljeno da je oženite. Sam odlazak žene od muža ne znači razvod braka, nego je on mora razvesti. I ovo je česta pojava koja se dešava ili zbog neznanja ili zbog nemara. A Allah najbolje zna.
_______________________________

Gusul

PITANJE: Selam alejkum! U koliko žena poslije spolnog odnosa isplete pletenicu i umjesto pranja kose potare mokrom rukom, je li gusul ispravan?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh. Osnova je da je u normalnim uslovima obavezno kod kupanja zbog džunupluka pokvasiti cijelo tijelo vodom. Ženi je dozvoljeno da prilikom kupanja od džunupluka ne raspliće pletenice već da vodom skvasi glavu toliko da voda dopre do tjemena, tj. korijena kose. Bilježi imam Muslim u hadisu od Ummu Seleme, radijallahu te’ala anha, da je rekla: “Upitala sam: ‘Allahov Poslanice, ja sam žena koja cvrsto steže pletenice. Moram li ih, kada se kupam radi džunupluka, rasplitati?’ rekao mi je: ‘Ne, ne moraš. Dovoljno ti je da se po glavi poliješ sa tri pregršti vode.’” A Allah najbolje zna.
______________________________

Objavljivanje horoskopa na web stranici

PITANJE: Selam ajekum! Želio bi vas pitati nešto jer se bojim da sam počinio širk. Radim u jedoj nevladinoj organizaciji na uredjenju portala u kojem ima rubrika horoskop. Ja sam odbio da pišem išta vezano za horoskop, ali danas sam morao da zakažem tu vijest (drugi su pisali, ne ja) da se objavi na portal u odredjeno vrijeme. Dali sam ja počinio širk? Allah vam se smilovao i dao vam svako dobro.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Kao prvo uvaženi brate, trebaš znati da je obaveza muslimanu da bojkotuje web-portale, časopise i sl. koji nude haram sadržaje, a kamo li one koji u sebi sadrže stvari koje sa sobom nose stvari koje su u osnovi širk, a uz njihovo podržavanje čovjek na neki način podržava i te sporne stvari koje nude. Drugo, tvoje pitanje oko samog čina objave, najmanje što se može reći je da je to veliki grijeh za koji je obaveza iskreno pokajati se i ne čini to djelo više, a nekada shodno ubjeđenju osobe može dostići i stepen širka. Moj savjet ti je da se iskreno pokaješ Allahu i da mu doviš da te zaštiti od tih stvari, te da to više ne činiš, u najmanju ruku da ne objavljuješ taj sadržaj, a ako si u mogućnosti kloniti se rada na takvim sajtovima još je bolje i sigurnije, a Allah najbolje zna.

Na pitanja ddgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta