Humanitarni kutak

Oktobarska akcija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braco i cjenjene sestre, podsjecamo Vas da je u toku prikupljanje novcane pomoci za mjesec oktobar i da ova akcija traje do 10. novembra, inshaAllah, a pristigle uplate za ovaj mjesec mozete pogledati OVDJE (UPISANO 79 UPLATA). Za sljedece slucajeve se prikuplja pomoc u ovom mjesecu:

1. Jasmin Coralic je rodjen 70-te godine u Coralicima kod Cazina. Pripadnik oruzanih snaga BiH od samog pocetka do kraja rata. Nosioc ratnih priznanja, ranjavan 2 puta i to oba puta u noge. Invalid 70 %. Otac 3 djece, odlicnih ucenika u skoli i redivnih namazlija u Sanskoj glavnoj dzamiji.

Ova petoclana familija sa Jasminom na celu, zivi u 28 kvadratnom stanu od Jasminove invalidnine. Sve troje djece ide u skolu, a najstarija cerka u srednju. Jasmin je na mnoge nacine tokom poslijetarnog perioda zarazdjivao stredstva za prezivljavanje porodice i svoje nerijetke operacije nogu i stopala, ali situacija vremenom postaje sve teza i do zarade je sve teze. Njegova molba je da mu pomognemo da sebi kupe kravu, koja bi bila prilicna sigurnost da barem hrane ima na trpezi. Mijesto za kravu je je obezbjedzeno kod jednog drugog brata koji ce Jasminu pomoci oko toga.

Jasmin je cestit musliman, istinski vjernik i pored nade u Allahovu milost, siguran je da ga braca muslimani nece iznevjeriti, jer ni on njih nije iznevjerio kad je krvlju natapao nasu Bosnu, braneci je od dobopoznatog srbo-cetnickog neprijatelja.

Kod uplata za ovog brata obavezno navesti “za Jasmina”

UPUTSTVO ZA UPLATE ĆETE NAĆI PRI DNU OVOG TEKSTA
__________________________________________________

2. Brat E. M.

Draga braco i postovane sestre, ovaj brat je poznat nama u redakciji stranice i mi smo mu sami ponudili da pokrenemo prikupljanje pomoci za njegovu porodicu i njega poznavajuci njegovo tesko materijalno stanje, medjutim jedva smo ga nagovorili da pristane. Brat nije zelio da ga neko prepozna i da mu ne prigovori za to, pa smo mi zbog toga odlucili da samo stavimo inicijale od njegovog imena.

Braco i sestre, zaista je teska situacija kod ovog brata, insana dusa zaboli kada cuje u kakvom su stanju i moglo bi se napisati mnogo, mnogo toga, ali cemo navesti samo nekoliko stvari: Brat je teski srcani bolesnik, ratni invalid sa teskim posljedicama, nezaposlen je, sa 92 KM primanja invalidnine, sa kojim mora obezbjedjivati sebe i svoju familiju. Brat je, inace, veliki radnik za islam.

Kod uplata za ovog brata obavezno navesti “za srcanog bolesnika”
________________________________________________________

3. Humanitarni fond NUM stranice

Ovaj fond je mnogima vec poznat, ali radi podsjete navescemo da fond funkcionise tako sto nije direktno odreden ni za koga, vec se taj novac dijeli preko nasih saradnika, udruzenja i dzemata velikom broju siromasnih i bolesnih muslimana po cijeloj BiH i sire. Imali ste priliku citati spiskove kome se taj novac dijeli i mogli ste vidjeti da se cesto iz ovog fonda pomognu na desetine i desetine muslimanskih, siromasnih familija, tj. pomoc dolazi do stotina muslimana, najugrozenijih slojeva u BiH.

U proslom mjesecu nismo pokretali akciju za ovaj fond, jer je, elhamdulillah, u mjesecu ramazanu doslo jako mnogo sredstava za ovaj fond, medjutim evo ponovo je vrijeme da pokrenemo akciju i za ovaj fond posto nam se ljudi obracaju i traze pomoc, jer dolazi zima, trebaju se nabavljati drva, topla odjeca, a sredstva za hranu i medicinu su konstatni problem u BiH, drzavi koju sve vise i vise zahvata siromastvo i gdje oni koji rade jedva sastavljaju kraj sa krajem, pa zamislite kako je tek onima koji nemaju posla, a takvih je jako mnogo.

Braco i sestre, mala donacija od nas koji zivimo na zapadu, a koju skoro necemo osjetiti u svom novcaniku ili imetku, znaci jako mnogo za jednu familiju u BiH, koja bukvalno, nema sta da jede ili da plati ljekove koji su im prijeko potrebni.

Kod uplata za ovaj fond obavezno navesti “za fond NUM stranice”
________________________________

4. Uplate za dawu (dawetski fond NUM stranice)

Kod uplata za ovu kategoriju direktno pomazete rad ove stranice, a takodjer se pomazu i dawetski dzemati u BiH, tj. pomazu se omladinske organizacije koje se, izmedju ostalog, zalazu da poruka Islama dodje do sto veceg broja bosnjackog, ali i drugih naroda koji zive na podrucju nase zemlje, a i vani nje.

Do sada smo imali praksu da pomazemo sto vise dzemata sa po 200-300 KM mjesecno, medjutim mozda cemo sada smanjiti broj dzemata koji ce dobijati tu pomoc mjesecno, vec cemo, inshaAllah, suziti taj broj kako bi neke dzemate mogli pomoci sa vecom sumom, ali cemo zauzvrat traziti da nam se priloze ideje svojih projekata, a poslije poslane pomoci cemo traziti da nam posalju dokumentovani materijal (video materijal, slike ili tekst) po realizaciji tih dawetskih projekata, kako bi to mogli pokazati nasim posjetiteljima stranice i kako bi na taj nacin angazovali jos vise brace i sestara da pomazu ovaj fond, a takodjer nam je zelja da te obavljene aktivnosti budu podstrijek i drugim dzematima sirom BiH i drugdje.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navedite “za dawu”
______________________________________________________

Uplate za sve ove fondove (uz obavezno navođenje za koga se šalje) možete izvršiti na sljedeće brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo:

BIC (SWIFT): NDEASESS

IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplačivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) može poslati u pismu na adresu:

Softic Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Napomena braci i sestrama koji svoje donacije salju putem pisama, je da ta pisma malo bolje zaljepe, nije naodmet i upotrebiti selotep traku, jer se nekada zaprepastimo kako se pojedina pisma, koja nam stignu, mogu lahko otvoriti i ponovo zaljepiti, a da se uopste ne moze primjetiti da je pismo otvarano.

Svoje donacije možete slati i preko Western Uniona a novac koji se pošalje na ovaj način slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj način onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vaše ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koju ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podići.

UPLATE PREKO PAY PAL-A

Iskrsnuli su neki problemi sa uplatama preko Pay Pal-a, tako da se trenutno ne mogu uplacivati donacije na ovaj nacin. Halali te nam!
………………………………………….

Prenosi se od Muaaza b. Džebela r.a. da je rekao: „Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kad kaže: ‘Uzvišeni Allah je rekao: Moja ljubav je za one koji se vole u Moje ime, koji skupa sjede u Moje ime, koji jedni druge posječuju u Moje ime, i koji dijele jedni drugima u Moje ime’.“ (Tirmizi)

Buharija je zabilježio hadis u kojem Poslanik s.a.v.s. kaže: „Ko pomaže udovicu i siromaha, dobiće nagradu borca na Allahovom putu i nagradu onoga koji se čitave noći moli Allahu i posti sve dane.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta