Poučne priče i tekstovi

Onaj koji prašta grijehe i strahovito kažnjava

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi Ibn Ebi-Hatim od Jezida ibn el-Esamma, koji kaze:

“Bio je neki covjek u Samu, jak, snazan, koji je stalno dolazio kod Omera ibn el-Hattaba, r.a., a zatim je prestao dolaziti. Omer je upitao: ‘Sta je s tim i tim’, pa su mu odgovorili da se ponovo odao alkoholu. I pozvao je Omer svog pisara i rekao mu da pise:

“Od Omera Ibnul-Hattaba tom i tom. Neka je na tebe mir. Ja se zahvaljujem Allahu za tebe, nema boga osim Njega, Koji oprasta grijehe i prima pokajanje, Koji strahovito kaznjava i obilno nagradjuje. Drugog boga osim Njega nema, Njemu se sve vraca.”

A zatim je rekao svojim prijateljima: “Molite Allaha za svoga brata da se srcem pokaje i da mu Allah oprosti.”

Pa posto je stiglo pismo od Omera, r.a., u ruke covjeka, poceo ga je citati i stalno ponavljati: “…Koji prata grijehe i prima pokajanje, Koji strahovito kaznjava. Upozorava me na Njegovu kaznu i obecava mi da ce mi oprostiti.”

U rivajetu Ebu-Neima kaze se: “To je sam sebi ponavljao dok nije zaplakao, a zatim je odbacio alkohol, i to iskreno.” Posto je dosla vijest o njemu do Omera, r.a., rekao je: “Ovako cinite kada vidite svoga brata da je posrnuo: uspravite ga i ucvrstite, i molite Allaha da mu primi pokajanje, i nemojte biti sejtanovi pomocnici protiv njega.”

“U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!
“Ha-mim.”
“Objavljivanje Knjige od Allaha je Silnoga, Sveznajuceg”,
“Koji oprasta grijehe i prima pokajanje, Koji strahovito kaznjava i obilno nagradjuje; drugog boga osim Njega nema, Njemu se sve vraca.”
(Kur’an; El-Mu’min:1-3)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close

Prijava gramaticke greke

Slijedeci tekst ce biti poslat administratorima stranice: