Poučne priče i tekstovi

Oni su nam uzor- II dio

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dosao je neki covjek Allahovom Poslaniku Muhammedu saws, pa mu se pozali rijecima : “Allahov Poslanice, zadesila me oskudica pa nemam sta da jedem“, pa je Poslanik saws poslao do svoje familije da pitaju dali imaju sta da dadnu ovom covjeku od hrane, ali kod njih nije bilo nista, pa Poslanik s.a.w.s. rece svojim ashabima: “Imali li iko ko ce nocas ugostiti ovog covjeka, Allah mu se smilovao .” Tada ustade jedan ashab, Ebu Talha (r.a.) pa rece: “Ja cu, Allahov Poslanice“.

Zatim ode svojoj kuci i rece supruzi : “Ovo je Poslanikov saws gost, pa cemo ga ugostiti i ne smijemo ga nicim omalovaziti”. ” Tako mi Allaha, imamo hrane samo za djecu” – odgovori mu supruga, a Ebu Talha (r.a.) predlozi supruzi da odulji da spremanjem vecere, kako bi djeca zaspala od umora.

I tako bi, djeca zaspase, ali je problem bio da ako dadnu gostu hrane, onda oni sami nece imati sta da jedu a gostu moze biti neugodno da jede sam, dok domacini nemaju nista. Medjutim, dogovorili su se da ugase svijecu, te su usluzili gosta sa hranom a sebi su uzeli prazne posude i pravili se da i oni jedu, a da gost nije ni znao da oni ustvari nemaju hrane za sebe. Tako da su te noci legli gladni.

Sutradan je Allahov Poslanik saws nasmijan sreo Ebu Talhu (r.a.) i ispricao mu da ga je Allah swt obavjestio o njhovom lijepom postupku prema gostu i da je Uzviseni Allah zadovoljan s njima , te da je u vezi njih objavljen ajet “… i vise vole njima (potrebnima) nego sebi, mada im je i samima potrebno…” (sura – Progonstvo, 9)

(Hadis biljezi imam Buharija)

* * *

Jednog dana sjedio je Ebu Dahdah u dzamiji, kada je Allahov Poslanik Muhammed saws rekao da je Uzviseni Allah objavio ajet: “Ko ce Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogostruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio“. Pa kada je ovaj ashab to cuo, dodje do Poslanika saws pa ga upita: “O Allahov Poslanice , jeli to Allah trazi od nas zajam da mu damo “? – ” Jeste” – odgovori Poslanik saws, ” A sta je zauzvrat , sta je nagrada” upita Ebu Dahdah? “Dzennet” – odgovori Poslanik saws.

Tako mi Allaha, ja dajem svoj vocar palmi na Allahovom putu” – rece Ebu Dahdah r.a. . Pa je otisao do tog svog vrta, a njegova supruga bjese u tom vrtu sa djecom, koja su se igrala unutra. Zatim je pozvao svoju suprugu, ne ulazeci u vrt: “Umm Dahdah, hajde izadji iz tog vrta” , ” Zbog cega” upita ga supruga . ” To smo mi ulozili na Allahovom putu, dali smo ga siromasnim i drugim potrebnim” – rece Ebu Dahdah.

A njegova zena mu odgovori: “Uspjela je tvoja trgovina, o Ebu Dahdah”, zatim rece djeci :” Djeco, izlazite iz ovog vrta, ovo sada drugima pripada.” Kada su izasli napolje, majka vidje da je mala kcerkica stavila u svoja usta jednu datulu da je pojede, pa joj majka stavi prst u usta i izbaci tu datulu, pa joj rece: “To nije vise nase“. Poslije toga su otisli i vise se nikada nisu osvrnuli na taj vrt.

(Hadis biljezi imam El-Bezzar)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta