Novotarije i sujevjerje

Onima koji pozivaju na obavljanje izmišljenih ibadeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ranije smo pisali o tome da je jedno od neutemeljenih uvjerenja, koje vlada kod jednog dijela muslimana – uvjerenje da su se Isra i Miradž dogodili dvadeset sedme noći mjeseca redžeba. Međutim, nema pouzdanih dokaza da se ovaj događaj desio ovog datuma, a ni dokaza koji bi upućivali na to da se ta noć treba nešto posebno obilježavati. Međutim, internetska stranica www.novihorizonti.net ide korak dalje, pa je prije nekoliko dana objavila tekst pod nazivom “Sutra ako učinimo ovo naša dova će biti ispunjena – Noć o kojoj govore i Kur’an i Hadis”, u kojem čak navode i poseban nafila-namaz koji se treba klanjati u toj noći i da će onda, poslije obavljanja ovog izmišljenog namaza, dova koju čovjek uputi, navodno, biti ispunjena. Ovako se navodi u tom tekstu:

“Povodom Lejletul-miradza klanja se posebna nafila namaz. Ova se nafila sastoji od dvanaest rekata. Selam se predaje nakon svaka dva rekata. Na svakom rekatu, na kijamu, uči se Fatiha i Kul huvallahu ehad jedanput. Nakon namaza prouči se:

– “Subhanallahi vel hamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” (stotinu puta),

– istigfar (estagfirullahi stotinu puta) i

– Allahumme salli ala Muhammed ve ala ali Muhammed (stotinu puta),

Nakon toga zatraži se ono što se želi od Allaha, dž.š. (Muhammed en-Nazili, Hazinetul-esravil-kubra,1349.god. po H. str.43.) Lijepo je ovu nafilu klanjati nakon jacija-namaza, a prije nego što se klanja vitr-namaz. Može se klanjati u džematu, ali je bolje pojedinačno i u samoći. Nijet za ovu nafilu je: “Nevejtu en usallije lillahi teala salate lejletil-mi’radži edaen mustakbilel kibleti Allahu ekber.”…

MUBAREK LEJLETUL-MI’RADŽ OLSUN!!”

(http://www.novihorizonti.net/sutra-ako-ucinimo-ovo-nasa-dova-ce-biti-ispunjena-noc-o-kojoj-govore-i-kuran-i-hadis)
_____________________________

Kao sto smo rekli, kad je riječ o noći Israa i Miradža, ne zna se pouzdano kad ta noć pada. Ibn Hadžer, u djelu “Fethul-Bari”, 7/254, naveo je da učenjaci u vezi s tim imaju više od deset mišljenja. To ukazuje na činjenicu da ova noć nema posebnu vrijednost; da je imala posebnu vrijednost, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i ashabi provodili bi je u ibadetu, oni bi nas u tome pretekli. Blago onom ko slijedi bolje od sebe, a ne izmišlja i ne uvodi novotarije u vjeru!

Ako Poslanik islama nije provodio noć Israa i Miradža u ibadetu, a mi je provodimo, ili smatramo da smo bolji od Poslanika, ili činimo ibadet koji on nije radio. Treće mogućnosti nema. Onaj ko kaže da je bolji od Poslanika, taj svjedoči da je zabludio – ne mislimo da će ijedan musliman to reći, a onaj ko kaže da čini ibadet koji Poslanik milosti nije činio, taj svjedoči da je novotar u vjeri. Ovo je tako jednostavno, ali oči nisu slijepe, već srca u grudima.
________

Savjetujemo urednicima ove stranice da se potrude i da nađu kompetentnu osobu koja se odlikuje šerijatskim znanjem koja će im pregledati tekstove prije nego što ih objave, jer prije nekoliko mjeseci objavili smo tekst u okviru rubrike Pitanja i odgovori: “Lažan hadis koji poput kuge kruži fejsbukom” , u kojem je dat odgovor na jedan tekst koji je stranica novihorizonti.net objavila pod nazivom “Ako se petkom prouči ova dova, želje budu ispunjene”, u kojem su naveli izmišljeni hadis o dovi koja se uči petkom i nakon koje želje budu ispunjene.

Ova stranica objavljuje mnogo korisnih tekstova u kojim ima dosta hajra, i svakome se može desiti da pogriješi, ali smatramo da se treba i javno ukazati na one koji u pojedinim tekstovima ljude pozivaju da obavljaju izmišljene ibadete i koji, nakon kontakta i ukazivanja da su uradili grešku, taj tekst samo uklone sa svoje stranice, a ne nađu za shodno da se izvine svojim posjetiocima i da im ukažu da su pogriješili. Nakon tih pogrešnih tekstova možda na hiljade i hiljade ljudi rade nešto što je izmišljeno, upućuju neke izmišljene dove i od toga se nadaju nagradi, a što je u biti pokuđeno raditi jer su izmišljotine da je to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, radio ili učio, niti je to kome drugom preporučivao.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta