Tekstovi

Slijepac i njegova djeca (Allahove blagodati)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U prosli petak nam je, u ovom gradu gdje zivim, dolazio Tivoli, pa sam otisao sa svojim curicama da se malo provozaju na ringispilu. U toj masi naroda za oko mi zapade jedan covjek, slijepac i dvoje djece, koja su isla pored njega. Taj covjek mozda nije bio skroz slijep, ali zasigurno nije vidio mnogo. Djecak, star oko desetak godina, je bio potpuno slijep, a curica, cetiri -pet godina stara, je nosila naocale. Gledam stadose pored nekih autica, otac rece nesto sinu, i on se pomace ukraj i osta tu stajati, a otac sa kcerkicom ode i sjede u jedan autic da se malo provozaju. Gledam djecaka, stoji sam uz jedan zid i oborio glavu, dok druga djecica…

veselo trckaraju naokolo. Subhanallah, uhvati me neka tuga oko srca kad ugledah taj prizor, druga se djeca raduju i trce od igrice do igrice, a on stoji sam, priljublien uz zid, oborene glave i u svom nekom svijetu. Zatim pogledam na oca i curicu, sjede u auticu i on joj pokusava naci kais da je zaveze dok se voze, ali ne uspjeva, jer nemoze da ga vidi. Na posljetku curica nadje kais, pa joj ga otac prebaci preko ramena. SubhanAllah, gledam ih poslije zajedno, imaju skladan i lijep odnos medju sobom, te izgledaju sretni i zadovoljni.

I onda nesto razmisljam sa koliko blagodati je Uzviseni Allah obasuo insana, samo sto mi u mnogo slucajeva to zaboravljamo i ne cijenimo, nego insana zalosti i pravi mu ogromno opterecenje to sto ponekad ne moze sebi da priusti neke stvari koje je vidio da drugi imaju, a zaboravlja u tim trenucima sve druge blagodati sa kojima je obasut.

Kada je sejh Safet Kuduzovic bio u posjeti kod nas u Svedskoj prije nekoliko mjeseci, poslije jednog predavanja dodje vrijeme za pitanja i odgovore. Prvo je dato sestrama pravo da postavljaju pitanja, sto su one i ucinile, tako sto su pitanja pisale na ceduljice, i malo po malo, pa pitanje o problemima u braku. U jednom trenutku sejh Kuduzovic rece: “Ja sam mislio da vi nemate ovoliko ovih problema: imate dobre i tople stanove, sami ste u njima sa svojim porodicama, odnosno nemate punaca i punica, niti svekrova i svekrva da s vama zajedno zive (u Svedskoj je skoro nepojmljivo da covjek zivi sa svojim roditeljima u istom stanu kada zasnuje svoju porodicu), u mnogo slucajeva i muz i zena imaju neko primanje, pa otkud vam onda toliki problemi?

I zaista, insan se moze zapitati, odakle toliki problemi? Jedan, od mnogobrojnih razloga, je, zasigurno, i taj sto insan ne zna cijeniti ono sto ima, nego uvijek zudi i zali za necim visim, pa je nesretan u dusi. Puno puta covjek, i muz i zena, kada govorimo o porodici, imaju sve predpozicije da imaju lijep i skladan brak, ali, ipak, nered u porodici.

Brate i sestro, pogledaj oko sebe i vidjeces mnostvo Allahovih blagodati prema tebi i tvojim najmilijim, pa budi od onih koji ce te blagodati cijeniti i zahvaljivati se na njima dok ih jos uvijek imas, i cuvaj se da ne budes od onih koji kad izgube neku od blagodati, primjete da su tu blagodat posjedovali.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta