Problem i devijacije u društvu

Opasan trend kod naše omladine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Postoji jedan jako opasan trend za zdravlje omladine na koji niko ne upozorava. Nisam ni bio svjestan za ovaj problem dok nisam u društvu primjetio da se masivno naručuje taj proizvod i dok mi se par osoba nije obratilo za pomoć zbog nuspojava. Stvar daleko opasnija od recimo nargile na koju često upozoravamo: energetska pića. Ljudi, energetska pića su smrtonosna. I ne govorim hipotetički niti metaforički. Kad kažem smrtonosna, mislim bukvalno smrtonosna. Prije nekih 8 mjeseci je izgubljena bitka za život momka od 21 godinu koji je preselio usljed predoziranja energetskim pićima. Momak je popio 12 energy pića i to mu je sastavilo tlakove. Potpuno fizicki zdrav, smrt nastupila u par minuta, ništa se nije moglo učiniti.

Energetska pića izazivaju nepravilan rad srca, povećavaju krvni pritisak, nova istraživanja pokazuju da ostećuju čak i krvne sudove, izazivaju nepravilan ciklus spavanja, prave oštećenja na mozgu i još čitavu plejadu nuspojava i oštećenja. U najboljem slučaju, nakon godinu konstantnog konzumiranja, završite sa oštećenjem mozga i nepravilnim radom srca.

Žestoko utječu na pravilan ciklus sna. Javila mi se osoba koja nije mogla nikako normalno zaspati niti se probuditi. Bukvalno imala prekid između jave i sna, kao da neko “ugasi svjetlo”. Nije mogla ujutro ustajati, izgubila posao zbog toga. Kroz par rečenica mi kaže da konzumira čak do 5 energi pića dnevno! To je dovoljna doza sama po sebi da vas ubije, kamoli kontinuirano konzumiranje iste količine. Čim je prestala piti energy pića, svi simptomi prestali.

Dolazite u fazu gdje vam se tijelo bukvalno ugasi jer ne može više izdržati, a zbog energy pića ne osjećate umor da bi mogli normalno zaspati. Još na to dodate kahve i u sebe unesete dovoljno kofeina da onesposobi odraslog slona, a ne čovjeka.

Maksimalna dozvoljena doza energy pića je 1 piće MJESEČNO!

10-12 energy pića u toku dana vam gotovo garantuju smrt. Ne igrajte se sa vašim životima, Allah vas poživio. Život je dar, čuvajte ga. Bićemo pitani i za naša tijela! “…i sami sebe ne ubijajte…” (Kur’an, 4:29)

FB stranica: Emir Poljarević

***

Jedan komentar ispod ovog teksta na FB:

Ja sam bio “navučen” na energy pića. Dnevno minimalno jedno pio. Otišao sam doktoru, dao mi da vadim krv, kada je žena vidjela nalaze, osamila se sa mojom majkom i pitala je da li sam alkoholičar. Mama se zgrozila i rekla “ma kakvi, sin mi klanja”. Jetra mi je bila kao u alkoholičara, neki parametri nenormalni, a koji su lagano mogli izazvat cirozu, euzubillah. Dugo mi je trebalo da prestanem, pa sam prestao nekoliko mjeseci i opet jednu probao, pa se javi neka ovisnost, možeš odmah 10 popiti, počne insan da krizira ako ne popije. Uz to mi se znalo desiti da imam žiganje srca i bolove u bubrezima. Sada sam elhamdulillah batalio. Udebljao sam se 10 kila od toga bio. Allah da oprosti i sačuva. Ne preporučujem nikom!

A.M.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta