Ishrana i zdravlje

Opasne navike poslije ručka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zašto nije dobro jesti voće i povrće poslije jela? Stručnjaci kažu da su ove navike loše, šta više opasne po zdravlje. Ovo je šest najopasnijih:

1. Pušenje

Pušenje je dovoljno loše samo po sebi – a odmah nakon jela je 10 puta lošije!  Naime, nikotin se veže za kiseonik koji vaše tijelo očajnički treba za probavu – u tom slučaju vaše tijelo počinje da apsorbuje kancerogene materije, rezultat je istraživanja. Pušenje odmah nakon jela ima jednak efekat kao da popušite 10 cigareta odjednom i znatno povećava rizik od raka crijeva i pluća.

2. Nikad nemojte da idete u krevet nakon jela

Ležanje ili drijemanje nakon jela omiljena je aktivnost miliona ljudi. Međutim, ta navika nije baš zdrava – kad legnemo, probavni sokovi iz želuca vraćaju se u jednjak zbog gravitacione sile. Zbog svoje kiselosti ti sokovi mogu da spale unutrašnji sloj jednjaka, što uzrokuje refluks kiseline.

3. Ne žurite pod tuš nakon obroka

Nakon jela najbolje je čekati najmanje 30 minuta na tuširanje. Probava treba puno energije i protoka krvi u našem tijelu – a kad ste pod toplom vodom krv teče prema površini kože, a onda pati probava.

4. Nemojte da pijete čaj

Čajevi su zdravi, ali pijenje čaja nakon obroka može da omete apsorpciju gvožđa u vašem tijelu. Naime, čaj sadrži taninsku kiselinu koja se veže za gvožđe i bjelančevine iz hrane pa može da smanji apsorpciju gvožđa za 87 posto – što može da uzrokuje čak i anemiju.

5. Jedite voće i povrće prije jela, a ne poslije

Voće i povrće preporučuju nam apsolutno svi. Ali, rijetko ko spomene da konzumacija voća odmah nakon jela može biti štetna. Naime, voće se brzo vari i potrebno mu je oko 20 minuta da prođe od želuca do crijeva gdje se konačno probavlja. Ako se voće jede nakon obroka, zaglavi zajedno s hranom i ne doputuje na vrijeme do crijeva. Rezultat: voće počne da truli i stvara otrovne plinove koji mogu izazvati probavne smetnje.

6. Izbjegavajte piti hladnu vodu nakon obroka

Razlog je vrlo jednostavan: hladna voda ne dopušta hrani da se svari jer uzrokuje nakupljanje hrane, dok topla voda pomaže apsorpciju hranjivih materija.

___________________________

5 stvari koje NIKAKO ne smijete raditi nakon jela

1. Zbilja – nemojte ići u vodu, nemojte se čak ni tuširati!

 Tuširanje niti plivanje, zapravo svaki duži kontakt s vodom usporit će probavu. Naime, nakon obroka, krv se usmjerava prema želudcu kako bi se stimulirala probava, a kada smo u doticaju s vodom u obliku kupanja ili tuširanja, dio krvi bit će preusmjeren na mišiće ruku i nogu i zbog toga će se usporiti probava. Radije pričekajte tih pol sata ili sat vremena i zatim uživajte u plićaku!

2. Nemojte piti čaj niti kavu

čaj i kava imaju svoje pozitivne učinke kada ih se pije u umjerenim količinama, a benefiti čajeva ovise od vrste do vrste i stvarno ih je bezbroj. No, neke vrste biljnih čajeva usporavaju ili sprječavaju apsorpciju željeza iz hrane, pogotovo željeza iz hrane biljnog porijekla. Kava, s druge strane, može spriječiti i apsorpciju željeza i do 60 posto. Razlog tome je što ova dva napitka, kao i kakao, sadrže polifenole, biljne spojeve snažne antioksidativne aktivnosti.

3. Nemojte odmah ići spavati

Svima nam se, nakon što smo napunili želudce, malo prispava, a razlog tome je što naše tijelo pokušava probaviti cijeli obrok. Odnosno, baš zbog toga što je mozak krv usmjerava prema probavnom sustavu, nedostatak te krvi u mozgu – čini nas pospanim. Za zabranu spavanja nakon jela, možete zahvaliti gravitaciji, pogotovo one osobe koje pate od žgaravice. Kada ležimo, želučana kiselina se širi iz trbuha prema prsima i grlu, i zbog toga nakon buđenja možete osjetiti kiseli okus u ustima. Iako nas spavanje nakon jela ne može učiniti puno debljima, ipak tijelo tijekom spavanja pohranjuje hranu, a ne sagorijeva ju. Zato, bolje pričekajte sat ili dva prije nego odlučite prileći jer će do tada obrok već biti probavljen.

4. Nemojte vježbati!

Ako ste jedan od onih tipova koji radije ne bi spavali, već vježbali, ipak dva put razmislite. Iako ćete tako možda brže sagorijeti kalorije, također ćete ponovno probavnom sustavu oduzeti potrebnu krv. Ako biste nešto željeli raditi nakon jela, radije se odlučite za laganu šetnju.

5. Ne, niti jesti voće nije u redu!

Ovo je vjerojatno prvi puta da vam je netko savjetovao da ne jedete voće, s obzirom na to da je u svakoj drugoj situaciji – voće pravi izbor jer sadrži šećere koji se lako sagorijevanju. Naime, probavljanje voća je brže nego probavljanje drugih obroka. Još neprobavljeni obrok usporit će probavljanje voća te se ono, zbog dugog procesa, može fermentirati u crijevima i uzrokovati žgaravicu, neugodno podrigivanje i druge probavne smetnje. Savjetuje se jesti voće sat vremena prije i dva sata poslije obroka.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta