Odgovori

Osjećam nervozu poslije porođaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Es-selamu alejkum! Otkako sam rodila drugo dijete toliko sam nervozna da mi dodju svakakve misli u vezi ovog djeteta. Ne mogu da slusam kako place, nije bolesna, hvala Allahu, samo mi je to sto ne znam vise sta da radim. Prije cetiri godine mi se rukja ucila i imala sam dzina u sebi, pa ne znam da li on jos uvjek ima nekog uticaja. Vec godinu dana kako sam se pokrila i, hvala Allahu, ne izostavljam ni jedan namaz, zikrim na dan i po 3 hiljade puta ujutro, u toku dana i navece. Sa muzem se, hvala Allahu, dobro slazem, samo sa ovim djetetom sama ne znam sta da radim. Imali kakva dova ili sura da se uci u ovakvim situacijama, ili opet trebam ucenje rukje?

Neka nam se Svemoguci smiluje, a i vama kad nam zelite vasim znanjem pomoci!

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Vaše iskušenje nije lahko pa se okrenite Onome kojem je sve lahko, molite Ga, Uzvišenog, da Vam omili vaše potomstvo i da ga učini smirajem očiju Vaših. Nervoza i loše misli dolaze od šejtana. Moguće je da ste prilikom prve rukje otkrili dio problema, a da se drugi dio pojavio tek sad. Meni djeluje vaše ponašanje prema dijetetu, za koje sam siguran da ga mnogo volite, da nije prirodno. Ono što želim da Vam preporučim je svakako da ponovo uz mahrema odete ispravnom učaču rukje.

Ukoliko ne znate nekog ko uči ispravno rukju, pošaljite nam svoju lokaciju i mi ćemo se potruditi da Vam nađemo nekog pouzdanog. Do tada, učite zikrove i dove koje je poslanik Muhammed, s.a.w.s., učio ujutro i navečer. Pročitajte knjigu Zaštita od džinna i šejtana, naići ćete na mnogo odgovora i učite jutarnji i večernji zikr iz knjžice Hisnul Muslim. Neka Vam u kući stalno uči Kur’an.

U psihologijji postoji nešto što se zove postporođajna depresija ili postporođajna psihoza pa bi bilo dobro da se posavjetujete sa Vašom ginekologicom za uputnicu i za dalji savjet prije nego počnete sa učenjem rukje.

Molim Allaha da Vam olakša i omili Vaše dijete. Javite nam se, makar jednom kratkom e-mail porukom, nakon nekog vremena da vidimo kako ste, jer trudićemo se da Vas i Vašu porodicu ne zaboravimo u našim dovama. A Allah zna najbolje!

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta