Odgovori

Da li dozvoljena kontracepcija nama muslimanima?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Molim da mi odgovorite da li je za nas muslimane dozvoljeno koristiti bilo koji oblik kontracepcije, odnosno zaštite od trudnoće, a u svrhu planiranja porodice? Unaprijed hvala!

Odgovor: Alejkumus selam! Islam postiče razmožavanje, jer time se širi ummet Muhammeda, s.a.w.s., i time će se ponositi naš Poslanik, s.a.w.s., na Sudnjem danu pred svim drugim ummetima.

Korištenje kontracepcije je dozvoljeno pod slijedećim uslovima: Dogovor među supružnicima; da su muž i žena istog stava jer svako od njih ima pravo da se naslađuje svojim bračnim drugom. Da ne uzrokuje štetu.

Da ne postane stalna praksa već da bude periodično, sa ispravnim povodom, spriječavanje trudnoće, npr; da se čeka da se upotpuni dojenje, da je žena slaba, bolesna, zadobila povrede prilikom trudnoće… Bezrazložno spriječavanje trudnoće je pogrešno.

Djeca su Allahov dar i Allah im daje nafaku. Islam afirmativno i sa naklonošću gleda na brojnost poroda, blagosiljajući muške i ženske potomke. Međutim, dužnost je da se ne primjenjuje, ne odobrava i ostavlja ovaj postupak osim u nuždi. Ako to iziskuje nužda, onda nema smetnje, kao npr. u slučaju da je oboljela žena što bi uz trudnoću samo joj škodilo. Nema, dakle, smetnje da se u ovom slučaju primijeni ovaj postupak, ali u onolikoj mjeri koliko to nužda zahtijeva. Međutim, ako bi se spriječavala trudnoća kako bi se žena posvetila karijeri, svom poslu, udobnom životu ili nečem sličnom zbog čega današnje žene spriječavaju trudnoću, tada to nije dozvoljeno. A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta